Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

”Först blir man väldigt besviken, men det är så här klinisk forskning är”

Publicerad: 19 november 2014, 13:27

Anna Axelssons studie om hypertrofisk kardiomyopati gav inte de resultat hon hade hoppats på, men lyftes ändå fram som en av de intressantaste på hjärtkongressen AHA.


Länk till innehåll

Anna Axelsson, just nu forskare vid Harvard Medical School, fyllde 34 år i tisdags. Samma dag presenterade hon som enda svensk en av de studier som arrangörerna för AHA-kongressen kallar för Late Breaking Clinical Trials, alltså de nya studier som anses vara extra intressanta.

I studien försökte hon och hennes kollegor se om blodtryckssänkande läkemedel kunde minska risker förknippade med en allvarlig ärftlig hjärtsjukdom, hypertrofisk kardiomyopati, där förtjockad hjärtmuskulatur kan leda till plötsligt hjärtstillestånd, inte minst bland unga. Studien gav inte de positiva resultat som forskarna hade hoppats på, men kan ändå vara ett viktigt steg vidare för att förstå en sjukdom som hittills är dåligt undersökt.

Hör Anna Axelsson, som sedan tio år främst varit verksam i Danmark, berätta om sin forskning och om hur det känns att för första gången i karriären lyftas fram i rampljuset på en av de viktigaste kardiologiska kongresserna.

MICHAEL BORGERT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev