Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Först i Sverige med tre hjärtan

Publicerad: 26 Mars 2018, 11:49

En hjärtsviktspatient i Lund är den förste i Sverige som fått två elektriska pumpar inopererade.


Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusHjärtsvikt

”Han har alltså tre hjärtan i kroppen, ett vanligt och två elektriska”, säger thoraxkirurg Ronny Gustafsson till Sydsvenskan.

Bara ett tiotal patienter i världen har sedan tidigare helt magnetupphängda pumpar på höger och vänster sida av hjärtat. Att denna lösning nu valdes i Lund beror på att något lämpligt hjärta för transplantation inte fanns tillgängligt. Patienten fick först en elektrisk pump till hjärtats vänstra kammare. Men efter den operationen  tillträdde oregelbunden rytm och det stod klart att det behövdes stöd även på höger sida trots att läkarna testat med en kateterpump som visade att det skulle räcka med en vänstersidig pump.

”Pumpen är anpassad för vänster kammare och med ökad buffring passar den på höger sida. Således behöver ingenting ändras på själva pumpen”, förklarar Ronny Gustafsson i ett mejl till Dagens Medicin.

Patienten berättar att han mår bra efter operationen. Blodet pumpas runt, men han har ingen puls, eftersom pumparna snurrar kontinuerligt. Han kan återvända hem med en liten kontrollenhet och batterier fästa i ett midjebälte. Nu hoppas läkarna att finna ett lämpligt hjärta för transplantation.

TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev