Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Första europeiska transplantationen med hjärta som slutat slå

Publicerad: 26 mars 2015, 15:45

Läkare i Storbritannien har genomfört den första lyckade hjärttransplantationen i Europa från en donator som dött en ”vanlig” cirkulationsdöd och vars hjärta alltså slutat slå.


Papworth Hospital i Cambridgeshire konstaterar att den här transplantationstekniken skulle kunna öka antalet tillgängliga hjärtan för transplantation med 25 procent, uppger BBC. Normalt sett har en donator dött genom hjärndöd.

Mottagaren av hjärtat är en 60-årig man från London som fick en hjärtinfarkt 2008. Han heter Huseyin Ulucan.

– Före ingreppet kunde jag knappt gå och jag tappade andan väldigt lätt. Nu känner jag mig starkare varje dag, säger han till BBC.

Den nya transplantationstekniken innebär att hjärtat återstartas i donatorn fem minuter efter donatorns död och att hjärtat och andra vitala organ perfunderas, det vill säga genomsköljs, med kroppstempererat blod och näringslösning.

I det här fallet övervakades det återupplivade hjärtat under 50 minuter. Sedan togs hjärtat ut och lades i en särskild hjärtmaskin, en så kallad ”heart–in-a-box”, där det fick ligga och slå i tre timmar före transplantationen. I Storbritannien finns en sådan maskin än så länge bara på två sjukhus.

Första liknande transplantationen i världen genomfördes förra året i Australien.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev