Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Första mästarna i SM i EKG

Publicerad: 11 februari 2009, 08:35

Första mästarna i SM i EKG

Foto: Ivar Dimberg - en av vinnarna

En ST-läkare leder specialistklassen i SM i EKG efter första omgången.
– Lite oväntat men hedrande, kommenterar Martin Lerner, som gör sin specialistutbildning i kardiologi på Södersjukhuset i Stockholm.


Martin Lerner övervägde först att tävla i klassen för övriga läkargrupper, eftersom han inte är färdig specialist än. Men nu får han stå sitt kast och tävla mot etablerade kardiologer och kliniska fysiologer.

– Jag behövde inte ens lägga ner särskilt mycket tid för att göra tolkningen, men det blir säkert svårare utmaningar i de kommande omgångarna, säger han.

Ivar Dimberg - segrare i klass 2

Även i klass två, för övriga läkarspecialiteter, AT-läkare och medicinstudenter, gick segern till det "unga gardet". Ivar Dimberg, som går termin sju på läkarprogrammet vid Karolinska institutet, gjorde den rätta tolkningen snabbast.

I klass tre, för sjuksköterskor och biomedicinska analytiker, leder däremot en veteran: Karin Ranbro, biomedicinsk analytiker vid klinisk fysiologi, Centralsjukhuset i Kristianstad.

– Numera håller jag mest på med ultraljud på hjärtan, men har tolkat många EKG tidigare i mitt yrkesliv. Nuförtiden brukar jag ibland roa mig med att göra min egen tolkning innan jag läser av maskintolkningen.

Karin Ranbro deltog även i förra årets tävling, där hon blev trea. Och hon erkänner att hon även var med "under pseudonym" när SM i EKG arrangerades första året, 2006, då tävlingen bara var öppen för läkare.

Att delta i SM i EKG är ett sätt att träna sig i EKG-tolkning. Men det finns de som försöker använda andra, något udda, utbildningsmetoder. Titta här och lär.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev