Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Första transplantationen med navelsträngsblod i Linköping

Publicerad: 20 mars 2006, 15:38

För första gången har en transplantation av stamceller från navelsträngsblod genomförts vid Universitetssjukhuset i Linköping.


Transplantationen genomfördes i december 2005. Patienten var en 20-årig kvinna med ett komplicerat återfall i leukemi. Hon mår i dag bra.

Kvinnan var i akut behov av en transplantation av blodbildande stamceller. Eftersom ingen lämplig benmärgsdonator fanns i familjen, och inte heller i de internationella registren med frivilliga donatorer, var transplantation med navelsträngsblod det enda alternativet.

Stamceller från navelsträngen hämtas efter en förlossning, och är mer flexibla än stamceller från benmärg. Det innebär att givarens och mottagarens vävnadstyper inte behöver stämma överens lika exakt som vid vanlig benmärgstransplantation.

Hittills har ett tiotal transplantationer med navelsträngsblod genomförts på vuxna patienter i Sverige.

- Nackdelen med navelsträngsblodet är att det inte går att få ut så mycket stamceller ur varje prov. Därför har metoden hittills mest använts på barn. Men till vår transplantation kunde vi kombinera två olika prov och på så sätt få en mängd som räckte till en vuxen patient, säger Niklas Theorin, transplantationsansvarig läkare, i ett pressmeddelande.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev