Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Förstärkta resultat för genombrott vid kardiomyopati

Publicerad: 26 maj 2021, 09:34

Vid hypertrofisk kardiomyopati sker en förtjockning av hjärtmuskeln, framför allt mellanväggen. Detta syns på ultraljudsbilden ovan där mellanväggen längst upp i bild är mycket tjockare än bakväggen i hjärtat, nedtill i bild. Läkemedelskandidaten mavacamten är den första som påverkar den underliggande sjukdomsmekanismen vid hypertrofisk kardiomyopati, vilket kardiologen Stellan Mörner tror kan bli ett viktigt tillskott i behandlingen så småningom.

Foto: Stellan Mörner, privat

Den myosinhämmande läkemedelskandidaten mavacamten gav tydliga livskvalitetsvinster till en undergrupp av patienter med förstorad hjärtmuskel, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

HjärtsviktNorrlands universitetssjukhusMedicinska nyheterBristol-Myers Squibb

Resultaten ger därmed en bredare bild av effekten av läkemedlet, vars första resultat väckte uppmärksamhet när de presenterades för nio månader sedan

Vill du läsa mer?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Nyhetstidningen direkt i brevlådan, 34 nr per år
Överblick, fördjupning och snabb uppdatering om svensk hälso- och sjukvård

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 795 kr ex. moms (ord. pris 3 495 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev