Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Fotboll farligt för hjärtat

Publicerad: 10 Juni 2008, 13:36

Nu under fotbolls-EM är det farliga tider för personer med hjärtproblem. Rapporter från flera länder tyder på att antalet hjärtattacker ökar i samband med spännande fotbollsmatcher.


Under fotbolls-VM i Tyskland 2006 gjordes en studie som visade att antalet hjärtattacker och fall av hjärtklappning mer än tredubblades bland män och fördubblades bland kvinnor. De största topparna sågs under Tysklands matcher i kvartsfinal och semifinal, som båda avgjordes på straffar, rapporterar TT.

Några liknande studier har inte gjorts i Sverige, förklarar Ronnie Willenheimer, docent i kardiologi vid Lunds universitet, för nyhetsbyrån.

– Nej, men däremot vet alla hjärtläkare att hjärtattackerna gick upp under VM 1994, då också Sverige var inblandat i en spännande straffläggning. Vi såg framför allt att fler män kom in under den perioden.

Nu har en fransk kardiolog gått ut och uppmanat personer som har haft eller ligger i riskzonen för att få en hjärtattack att inte se viktiga matcher, men så långt tycker inte Ronnie Willenheimer att man ska gå.

– Vet man om att man ligger i riskzonen och dessutom får behandling för det så är en match inte så farlig, snarare gör medicinen att riskerna är mindre för dem än för andra grupper. De som inte är så noga med sin medicinering bör definitivt inte slarva om de har ett fotbollsintresse. Men den största riskgruppen är de som inte vet om att de har hjärtproblem, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev