Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Frekvenskontroll ratas vid hjärtsvikt

Publicerad: 28 augusti 2017, 14:05

Bert Andersson, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Foto: Carl-Magnus Hake

Svenska läkare verkar inte fästa så stor vikt vid att få ner hjärtfrekvensen när denna är för hög hos patienter med hjärtsvikt, enligt en ny studie som presenteras på ESC-kongressen


Ämnen i artikeln:

HjärtsviktSahlgrenska universitetssjukhusetSahlgrenska akademinGöteborgs universitetLäkemedelESC

– Vi ser att förvånansvärt många patienter ligger över 70 slag i minuten som är ett rekommenderat riktmärke. Här finns ett förbättringsutrymme i hur patienterna behandlas, säger Bert Andersson, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Han har tagit initiativ till undersökningen tillsammans med kollegan Michael Fu, professor och överläkare vid samma sjukhus. Forskarna samlade in data från över 700 hjärtsviktspatienter på svenska sjukhus och frågade även patienternas läkare om synen på frekvenskontroll.

– Bakgrunden är att högre hjärtfrekvensen i flera studier visat sig vara förknippat med sämre prognos. Det gäller egentligen i alla sammanhang, inklusive hjärtsvikt. Men det kan antas vara av särskild betydelse vid hjärtsvikt som är en allvarlig sjukdom, säger Bert Andersson.

Enligt studien hade 37 procent av patienterna en hjärtfrekvens som låg över 70 slag i minuten. Framför allt gällde detta patienter med nedsatt vänsterkammarfunktion, där sannolikheten att ha en för hög hjärtfrekvens verkade öka med sämre vänsterkammarfunktion.

Bland patienterna som hade en frekvens över 70 slag i minuten ansåg deras läkare i hälften av fallen att denna ändå var optimal, och i hälften av fallen att frekvensen visserligen var för hög men utan att för den skull försöka göra någonting åt det.

– Generellt sett handlar detta om patienter som är stabila och i övrigt välbehandlade. Men just frekvenskontrollen verkar man inte bry sig om lika mycket. Här finns dock alternativ som att öka dosen av betablockerare eller lägga till läkemedlet ivabradin, säger Bert Andersson.

Hur säkra kan ni vara på att patienterna skulle klara sig bättre om man behandlade frekvensen mer aggressivt?

– En randomiserad studie inom detta område är tyvärr inte gjord. Vi hoppas få bättre insikt genom att längre fram följa upp hur det gått för patienterna i vår studie, säger Bert Andersson.

Läs abstract:

Michael Fu med flera. Adherence to optimal heart rate control in heart failure with reduced ejection fraction: Insight from a survey of heart rate in heart failure in Sweden (HR-HF study)  – A prospective multicenter study. European Heart Journal ( 2017 ) 38 (Supplement), 1104– 1105.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News