fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Gen avslöjar om betablockerare har effekt

Publicerad: 10 juli 2006, 09:48

En vanlig genetisk variation kan hjälpa till att snabbt bestämma om en person med hjärtsvikt har någon hjälp av betablockerare. Det har amerikanska forskare upptäckt.


I vanliga fall kan det ta flera månader att avgöra om en specifik betablockerare fungerar för en patient med hjärtsvikt. Tiden är kritisk, eftersom en av fem hjärtsviktspatienter dör inom ett år efter diagnos.

Nu har forskare på University of Maryland School of Medicine i Baltimore och University of Colorado School of Medicine i Denver hittat en genetisk variation som kan förutsäga hur patienterna kommer att reagera på behandling med betablockerare.

Betablockerarna fungerar genom att blockera adrenerga beta-1 receptorer i hjärtat, varpå hjärtats pumpfrekvens saktar ner och normaliseras.   Människors beta-1 receptorer förekommer i två genetiska varianter, så kallad argininreceptor eller glycinreceptor.

I en studie där forskarna jämförde en specifik betablockerare med placebo, fann de att dödsfallen minskade med 38 procent hos de patienter som fick betablockeraren och som hade den genetiska varianten argininreceptor. Patienterna med glycinvarianten fick samma effekt av betablockeraren som den testgrupp som fick placebo.

Forskarna baserar sina resultat bland annat på retrospektiva studier av 1 040 patienter som följdes i upp till fyra år.   Nu drar den amerikanska forskargruppen slutsatsen att upptäckten av genvariationen kan vara ett steg mot individuell skräddarsydd medicinsk behandling.

Studien kommer att publiceras på www.pnas.org under vecka 28.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev