lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Generna balanserar förstorad hjärtmuskel

Publicerad: 4 oktober 2012, 12:00

Genmutationer kan vara orsak till en viss typ av hjärthypertrofi. Exakt vad som orsakar tillväxten är svårt att säga.


– En del av pusslet är lagt nu, men vi behöver fler studier för att lära oss förhindra hjärthypertrofi, säger Nina Gennebäck, molekylärbiolog och doktorand vid Umeå universitet.

Nina Gennebäck har i sin avhandling studerat faktorer som påverkar hjärthypertrofi, onormal tillväxt av hjärtmuskeln. Resultaten tyder på att generna påverkar hjärtmuskeln med faktorer som både ökar och minskar tillväxten och strävar efter att uppnå balans. I studien jämfördes friska hjärtan med biopsier från patienter med en svår form av hjärthypertrofi.

– Resultaten pekar på att balansen ser olika ut beroende på i vilket skede av sjukdomen hjärtmuskeln befinner sig. Genom kartläggningar av fler patienter kan vi så småningom anpassa medicinering efter personliga behov, säger hon.

Avhandlingen handlar även om hur tillväxtfaktorer påverkar hjärtmuskelceller och bindvävsproducerande celler, fibroblaster, i hjärtmuskeln. För detta spelar små membranomslutna bubblor, exosomer, en stor roll.

Exosomer avges av alla celler och innehåller genetisk information och proteiner. De kan fungera som biomarkörer för olika sjukdomar, till exempel används de mycket inom cancerforskningen.

– Hjärtspecifika exosomer har inte studerats så mycket än, men vi har tagit fram metoder för att hitta och kunna använda dem som biomarkörer vid hjärtsjukdomar, säger Nina Gennebäck, som nu kommer att forska vidare inom detta område.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev