Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Godkänt för ny behandling mot benartärsjukdom

Publicerad: 3 september 2018, 13:53

EU-kommissionen har gett klartecken för det blodförtunnande läkemedlet rivaroxaban som behandling av stabil kranskärlssjukdom och perifer kärlsjukdom, den senare ibland även kallad benartärsjukdom och fönstertittarsjuka.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktBenartärsjukdom

Godkännandet baseras på den uppmärksammade Compass-studien vars huvudresultat publicerades för ett år sedan, se länkar nedan. Slutsatsen där var att rivaroxaban i lågdos i tillägg till acetylsalicylsyra gav en nettonytta för patienter med stabil hjärt-kärlsjukdom, inklusive perifer kärlsjukdom, sett till risk för nya hjärt-kärlhändelser, överlevnad och risk för blödningar.

Resultaten ansågs framför allt viktiga för patienter med perifer kärlsjukdom, som i dag anses underbehandlad och med få vetenskapligt utvärderade behandlingar.

Compass-studien visade här att förekomsten av det primära effektmåttet kardiovaskulär död, hjärtinfarkt och stroke minskade från 7 till 5 procent efter i median 21 månader bland dem som fått rivaroxaban jämfört med kontrollgruppen.

Rivaroxaban halverade även förekomsten av allvarliga benrelaterade händelser, som amputationer.

Den exakta texten för den nya indikationen är ”prevention av hjärt-kärlhändelser hos vuxna patienter med kranskärlssjukdom (CAD) eller symtomgivande perifer kärlsjukdom (PAD) med hög risk för hjärt-kärlhändelser”.

Relaterat material

ESC - Antikoagulantia kan ta plats vid stabil hjärt-kärlsjukdom

ESC - Amputationer minskade vid benartärsjukdom

ESC - ”Speciellt övertygande vid benartärsjukdom”

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev