Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Göteborg och Lund vann dragkampen

Publicerad: 17 februari 2010, 12:25

Framtidens hjärttransplantationer ska utföras i Göteborg och Lund. Beslutet får svidande kritik från Stockholms läns landsting.


Beslutet att hjärttransplantationer ska utföras på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Skånes universitetssjukhus i Lund fattades av Rikssjukvårdsnämnden i dag, onsdag. Nämnden följder den rekommendation från Socialstyrelsen som Dagens Medicin har rapporterat om tidigare.

Det innebär att det tredje sjukhuset som ansökt, Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge, går miste om uppdraget.

– Sahlgrenska universitetssjukhuset och Skånes universitetssjukhus är de sjukhus som har de bästa förutsättningarna att utföra hjärttransplantationer av de tre sökande, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen och ordförande i Rikssjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Inom Stockholms läns landsting väcker nämndens ställningstagande starka känslor. Bland annat finns en oro för att ett stopp för hjärttransplantationerna ska gå ut över Karolinska universitetssjukhusets övriga transplantationsverksamhet.

– Beslutet kan komma att få mycket allvarliga konsekvenser för den högspecialiserade vården i landets mest tätbefolkade region. Det riskerar att både drabba svårt sjuka patienter och den kliniska forskningen, säger landstingsdirektören Mona Boström i ett pressmeddelande.

Som Dagens Medicins pappersutgåva rapporterat tidigare har den hårda kampen om hjärttransplantationerna lett till att hela systemet med rikssjukvård ifrågasatts. Stockholms läns landsting anser att Rikssjukvårdsnämnden borde ha avvaktat med sitt beslut tills framtiden klarnat. Mona Boström räknar med att en översyn kommer att leda till att dagens beslut rivs upp och att Karolinska universitetssjukhuset får transplantera hjärtan även i framtiden.

Uppdraget till sjukhusen i Göteborg och Lund gäller från den 1 juli och fem år framåt. Sedan ska verksamheten utvärderas innan Rikssjukvårdsnämnden fattar beslut inför en ny tillståndsperiod.

Relaterat material

Hjärttransplantationer ska utföras i Göteborg och Lund

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev