Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Grannar till snabbmatsställen drabbas oftare av stroke

Publicerad: 20 februari 2009, 14:16

Grannar till snabbmatsställen drabbas oftare av stroke

Om det är tätt mellan snabbmatsrestaurangerna där du bor ökar risken för att du drabbas av stroke. Det har amerikanska forskare kommit fram till i en ny studie.


Forskarna har sett att invånare i ett område i Texas med många snabbmatskedjor hade en 13 procent större risk att drabbas av stroke än de invånare som bodde i områden med färre snabbmatsställen.

Något orsakssamband mellan antalet snabbmatsställen och risken för stroke har inte påvisats, men forskarna menar att det finns någon slags koppling. Det är inte klart om snabbmatsställen helt enkelt oftare etableras i områden där det bor människor med ohälsosamma vanor, eller om ett ökande antal restauranger gör att invånarna äter mer snabbmat.

Studien omfattar data över strokepatienter i Texas mellan den 1 januari 2000 och juni 2003. Under denna period drabbades 1247 invånare i området av ischemisk stroke. Forskarna jämförde områden med färre än tolv snabbmatställen med sådana som hade över 33, och såg att den relativa risken för stroke ökade med 1 procent för varje snabbmatsrestaurang.

Varför vissa områden är mer drabbade av stroke än andra är oklart, men forskarna anser att det är något man bör titta på. Man tror att det kan bero på större konsumtion av snabbmat, bristen på mer hälsosamma alternativ eller på något helt annat.

Studien gjordes vid University of Michigan och presenterades vid det amerikanska strokeförbundets internationella konferens.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev