måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Gravida med stor viktuppgång fick ingen ökad sjukdomsrisk

Publicerad: 15 september 2015, 11:48

Ulrika Moll, läkare och forskare vid avdelningen för endokrinologi vid Lunds universitet. Foto: Katrin Trysell

Stor viktuppgång under graviditet tycks inte öka risken för diabetes, hjärtsjukdom eller endokrina sjukdomar ett decennium senare, enligt svenska forskare.

Ämnen i artikeln:

EASD

I dag, tisdag, presenterade Ulrika Moll, läkare och forskare vid avdelningen för endokrinologi vid Lunds universitet, en registerstudie där hon och hennes medarbetare tittat på hur vikt före graviditet respektive stor viktuppgång under graviditet påverkar risken att drabbas av olika sjukdomar senare i livet.

Studien bygger på data i det medicinska födelseregistret för drygt cirka 13 600 kvinnor som fött barn minst tio år innan de svarat på frågor om sin hälsa i en enkät.

Forskarna såg ingen koppling mellan att gå upp mer än 15 kilo i vikt under graviditeten och ökad risk att drabbas av diabetes eller hjärtsjukdom 10–17 år efter förlossningen, jämfört med att gå upp mindre i vikt.

Däremot hade kvinnor med ett BMI över 25 före graviditeten ökad risk att senare utveckla ett flertal sjukdomar, som till exempel diabetes, hjärtsjukdom och fetma, jämfört med kvinnor med ett lägre BMI.

Är du förvånad över resultaten, Ulrika Moll?

– Ja, det finns ju andra studier som säger att hög viktuppgång under graviditeten ökar risken för diabetes. Men där har man framför allt tittat på kvinnor som redan var överviktiga i början av graviditeten.

Vad kan man använda det här till i den svenska sjukvården?

– Jag hoppas ju att man ska titta mer på unga kvinnor, gärna innan de blir gravida och se om de har övervikt eller obesitas innan graviditeten, och försöka jobba med – före graviditet – för att minska risken för att de ska bli sjuka.

Det finns rekommendationer om hur mycket en kvinna bör gå upp i vikt under sin graviditet, baserat på BMI. Behöver man inte uppmana kvinnor att inte gå upp så mycket i vikt?

– De rekommendationerna har kanske mer att göra med risken för att få komplikationer under själva graviditeten. Men man kan säga så här: I vår studie var det framför allt, om man bara ska titta på risken för diabetes, vad man väger före graviditeten som spelar roll.

– Överviktiga kvinnor går oftast upp mindre under graviditeten även utan sådana här rekommendationer, än vad normalviktiga gör. Så jag tror att rekommendationerna och råden man ger om viktuppgång under graviditeten kanske inte spelar så stor roll. Kvinnorna går upp en viss andel i vikt ändå, utan de här råden, tror jag.

Läs abstract här:

Ulrika Moll med flera. The risk of developing diabetes and other diseases 10-17 years after pregnancy. Presenterad på EASD-kongressen i Stockholm 2015.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev