Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hallå där ...

Publicerad: 29 augusti 2013, 10:43

Åsa Andersson, basenhetschef för kost i Landstinget i Kalmar, som inför måltidsvärdar med start på Länssjukhuset i Kalmar den 1 december.


Vad kommer måltidsvärdarna att göra?

– De ska servera maten på vårdavdelningarna och ta över det som vårdpersonalen gör i dag i samband med måltiden. Som vanligt tillagar man alltså maten i köket och skickar den sedan till avdelningarna med vagnar. Måltidsvärdarna lägger i dialog med patienten upp maten på tallriken och serverar dryck. Matvärdarna kommer att tillhöra köket.

Hur kan måltidsvärdarna göra maten bättre?

– Patienten ska kunna påverka sin måltid. Vi har i dag två alternativ att välja mellan till lunch. Vårdavdelningen beställer ett av alternativen som kommer till avdelningen på färdig tallrik till patienten. Med den nya organisationen kommer patienten själv få välja på avdelningen.

Vad kostar satsningen?

– Det tillförs resurser till mathållningen på 25 miljoner under tre år fördelat på tre sjukhus. Det är en kvalitetshöjning som ska få kosta lite har politikerna sagt. Svinnet minskar också genom att man övergår från det datasystem man använder i dag som gör att man lätt överbeställer och genom att patienten förhoppningsvis äter upp bättre när den tar så mycket den vill ha. Maten är ju inte allt men det är en del av vården och smakar den bra blir i fler nöjda.

Fotnot: Måltidsvärdar har redan införts på några andra ställen i landet. I Landstinget Sörmland ska beslut tas den 3 september om måltidsvärdar på Nyköpings lasarett.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev