Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Halverad risk att dö i hjärtinfarkt i Värmland

Publicerad: 15 juni 2007, 09:42

Risken att dö i hjärtinfarkt i Värmland har halverats på mindre än ett år. Snabbare behandling och ett bättre omhändertagande är förklaringen.


Inför 2006 genomgick hjärtsjukvården i Värmland en smärre revolution. Målet var att förbättra överlevnaden i hjärtinfarkt. I princip alla rutiner sågs över. Men framför allt infördes akut PCI, det vill säga kranskärlsbehandling med ballongvidgning under akutfasen, något som inte hade funnits i Landstinget i Värmland tidigare.

Det arbete som i andra landsting normalt tar flera år att genomföra införde Värmland på rekordtid. Den 16 januari 2006 sjösattes det nya arbetssättet.

– Förändringarna skedde i princip över en natt, vilket gör att vi nu, för första gången, kan mäta effekten på ett sätt som inte varit möjligt tidigare, säger Tage Nilsson, överläkare vid PCI-enheten på Centralsjukhuset i Karlstad.

Och arbetet gav resultat.

– Studien är ännu inte publicerad men det handlar i princip om en halverad dödlighet i hjärtinfarkt om man jämför 2005 med 2006, säger Tage Nilsson.

Men förbättringen beror inte enbart på den akuta PCI-verksamhet som infördes.

– Det handlar inte bara om att blåsa ballonger. Det är många olika faktorer som ligger bakom förbättringen, som verkligen är imponerande. Vi såg över allt från hur ambulanssjukvården fungerade till hur andra sjukhus remitterade dessa patienter, säger Tage Nilsson.

Även Johan Lugnegård, överläkare och sektionsansvarig för hjärtsektionen på medicinkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad, är nöjd.

– Våra resultat ser väldigt bra ut och ingen är gladare än jag, säger han.

Viktigt att följa riktlinjer
Enligt Ulf Stenestrand, överläkare i kardiologi vid Universitetssjukhuset i Linköping samt registerhållare för det nationella kvalitetsregistret för hjärtintensivvården, Riks-hia, har Värmland gått från kvalitetsindex ett, av nio möjliga, till åtta. Detta på bara ett år.

– Det är en markant förbättring. Men eftersom akut PCI endast ger ett poäng förstår man att Värmland även har förbättrat flera andra kvalitetsindikatorer. De har förbättrat vården vid hjärtinfarkt över huvud taget, säger Ulf Stenestrand.

Enligt Ulf Stenestrand är arbetet i Värmland ett bra exempel på vikten av att följa de riktlinjer som finns för den svenska hjärtsjukvården.

– Om man ger den bästa möjliga behandlingen, den som är state of the art, så ger det också resultat. Så är det bara.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev