Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Han prisas för bästa avhandling

Publicerad: 15 september 2014, 09:20

Narkosläkaren Birger Axelsson gjorde den bästa avhandlingen inom sitt område år 2013, enligt Svensk förening för anestesi och intensivvård.


I avhandlingen, som lades fram vid Umeå universitet, studerade Birger Axelsson effekten av de två hjärtkontraktionsstärkande läkemedlen milrinon och levosimendan i samband med hjärtkirurgi.

Han konstaterar att milrinon ger ett ökad blodflöde i nyinsatta blodkärl efter bypassoperation. Det ger också en positiv effekt under hjärtats avslappningsfas.

Birger Axelsson konstaterar även att varken milrinon eller levosimendan gav någon negativ effekt på hjärtats ämnesomsättning i samband med hjärtinfarkter hos grisar.

Enligt ett pressmeddelande från universitetssjukhuset Örebro, USÖ, där Birger Axelsson är kliniskt verksam, kan fynden få direkt gagn för patienter.

Birger Axelsson gläds åt utmärkelsen.

– Det som är mest roligt är att jag som anställd på USÖ, med mina handledare, har kunnat konkurrera kvalitetsmässigt även med de riktigt stora universitetsklinikerna i landet, säger Birger Axelsson i ett pressmeddelande från Universitetssjukhuset Örebro.

Läs avhandlingen: Cardiac effects of non-adrenergic inotropic drugs

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev