Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hans Rosling prisad på nytt

Publicerad: 29 november 2012, 13:26

RIKSSTÄMMAN Den världskände svenske folkhälsoprofessorn Hans Rosling blev i dag hedersmedlem i Kvinnliga läkares förening.


Utnämningen skedde vid föreningens hedersföreläsning till minne av Karolina Widerström, Sveriges första kvinnliga läkare.

Apropå att han också nyligen hamnat på tidskriften Times lista över världens hundra mest inflytelserika personer kommenterade Hans Rosling:

– Det här matchar verkligen Timelistan. Karolina Widerström är en gigant i svensk historia. Det är helt otroligt vad hon har åstadkommit, bland annat som pionjär inom sexualupplysningen och som ledare för kampen för kvinnlig rösträtt.

Enligt motiveringen till utnämningen är Hans Rosling ”en rese på den internationella arenan som med klarsynta genusglasögon och engagemang är ett föredöme i arbetet för en rättvis värld med kvinnor och barns hälsa i fokus”.

Hans Rosling höll sedan ett föredrag på temat vad som hänt med världens hälsa sedan Karolina Widerström föddes 1856. Han återkom ofta till budskapet som blivit hans signum, att världen har förändrats i mycket bättre riktning än vad de flesta tror.

– Men fortfarande lever en femtedel av jordens befolkning i yttersta fattigdom. Det är här vi måste rikta våra krafter, sa Hans Rosling.

Ett sätt är att stärka kvinnornas ställning, men snarare med hjälp av teknologi än med ökad jämställdhet per se.

– När man pratar med kvinnor på landsbygden i fattiga delar av Afrika önskar man sig inte att männen ska göra en större del av hushållsarbetet, för det kommer de aldrig att göra. I stället är det att få tillgång till konstgödsel så att skörden kan förbättras eller att få mobiltelefoner så att man kan få information om marknadspriser på grödor så att man kan sälja till bäst pris, sa Hans Rosling.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev