Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Här går läkarna hjärtpromenad med patienterna

Publicerad: 11 januari 2019, 09:50

Erik Bredelius, läkaren Per Ola Enander, Lennart Andersson, Karl-Erik Olofsson och Lars Bring med hunden Cosmo tar en promenad.

Foto: Mikael Sjömark/Skaraborgs sjukhus

Att röra på sig efter en hjärtinfarkt är viktigt, men svår information att nå ut med. I Lidköping tar kardiologerna promenader med patienterna.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktVästra GötalandsregionenSkaraborgs sjukhus

En gång i veckan träffar kardiologen Per Ola Enander eller någon av hans kollegor en grupp patienter utanför huvudentrén till Skaraborgs sjukhus i Lidköping. Sedan går de en promenad på 20-30 minuter.

– Det är svårt att nå ut till patienter med information om att det är viktigt med daglig motion. Jag tror att uppfattningen finns sedan tidigare att de ska sluta röra på sig. Flera förknippar också infarkten med ansträngning. Så vi tänkte att det kanske kan vara bra om vi följer med själva, säger Per Ola Enander.

Inspirationen kommer från läkaren Per Albertsson i Göteborg, som för några år sedan började ta med patienter ut i löpspåret. I Lidköping valde Per Ola Enander promenader, för att fler skulle kunna delta.

Eftersom sjukskrivningarna efter en hjärtinfarkt är korta och många går tillbaka till arbetet snabbt har den stora succén uteblivit, men det finns en stadig grupp pensionärer som ses varje vecka. Det har givit effekt på flera områden.

– De vågar röra på sig mer och får bättre kondition för varje vecka. Och under promenaden får vi också sådan information som vi inte får annars i det vanliga mötet. Vi kommer också ut själva under dagen och det har blivit färre samtal på telefonlistan, säger Per Ola Enander.

Promenaderna ska fortsätta ett tag till och eventuellt kommer fler anställda att involveras.

– Vi ska försöka engagera undersköterskorna på avdelningen så att de kan ta med inlagda patienter, så att det börjar redan där, säger Per Ola Enander.

Relaterat material

Läkaren tränar med patienterna

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev