söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hårt cyklande ger spår i underlivet

Publicerad: 23 november 2006, 13:40

Hårt cyklande ger spår i underlivet

Kvinnliga tävlingscyklister har nedsatt känslighet i underlivet. Dessutom drabbas de oftare av underlivssmärta än kvinnliga löpare.


Forskare vid avdelningen för obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin vid Yale School of Medicine i USA jämförde 48 kvinnliga tävlingscyklister med 22 kvinnliga löpare.

Med hjälp av icke-invasiva metoder utvärderade de om cykling påverkar känsligheten i underlivet och den sexuella hälsan hos kvinnor.

De cyklister som deltog i studien trampade i genomsnitt 18 mil i veckan, uppdelat på fyra pass. Som kontrollgrupp valdes kvinnor som sprang fem sjukilometerspass i veckan.

Vid cykling pressas den yttre genitala nerven och artären samman, enligt forskarna. Något som skulle kunna påverka den sexuella funktionen. Till exempel finns det tidigare studier som visar på ett samband mellan cykling och erektil dysfunktion och försämrad genital känslighet hos män.

De kvinnliga cyklisterna hade betydligt lägre känslighet i underlivet, jämfört med de kvinnliga löparna. Men trots det hade cyklisterna inte sämre sexuell funktion eller livskvalitet.               
Journal of Sexual Medicine 2006: 3; 1018–1028

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev