Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hemliga mejl avslöjar oro över Pradaxa

Publicerad: 11 februari 2014, 13:17

Anställda på företaget Boehringer Ingelheim ifrågasatte publiceringen av resultat som antyder att patienter som tog det blodförtunnande läkemedlet Pradaxa skulle behöva genomgå tester, enligt dokument som offentliggjorts av en domare i USA.


Ämnen i artikeln:

Boehringer-Ingelheim

Historien avslöjades i en artikel i New York Times i förra veckan. Där skriver journalisten Katie Thomas om flera interna mejl som skickats mellan anställda på läkemedelsföretaget, bland annat med anledning av en analys av den stora Rely-studien där Pradaxa (dabigatran) jämfördes mot warfarin vid förmaksflimmer.

Analysen publicerades i september 2013 i tidskriften Journal of the American Academy of Cardiology, Jacc. Där konstaterar forskare att det finns ett samband mellan koncentrationen av dabigatran och risken för blödning.

I mejlen uttrycker några anställda oro över att resultaten skulle antyda att vissa patienter skulle vara i behov av tester för att se hur välinställda de var på behandlingen. Detta skulle i sin tur ta bort en del av nyttan med dabigatran jämfört med warfarin, där det senare läkemedlet måste monitoreras.

En anställd undrar om det inte gick att undvika publiceringen av studien.

Mejlen har blivit offentliggjorda av en federal domare i Saint Louis, USA, i samband med en rättsprocess där patienter hävdar att de inte blivit ordentligt varnade för riskerna med att ta Pradaxa.

Samtidigt offentliggjordes också olika utkast till den aktuella studierapporten. Dessa utkast innehöll skrivningar om att det finns ett optimalt koncentrationsintervall i blodet för dabigatran – skrivningar som sedan tagits bort i slutversionen av rapporten.

I ett uttalande till New York Times säger företaget att domstolsdokumenten bara utgör små fragment av den vetenskapliga diskussionen som är en del av utvecklingen av alla viktiga läkemedel, som Pradaxa.

I ett annat uttalade till sajten Medscape säger företaget att man aldrig satt kommersiella intressen före patienternas säkerhet.

Professor Lars Wallentin, som är chef för Uppsala Clinical Research Centre, är huvudansvarig för Rely-studien och var även medförfattare till den aktuella analysen i Jacc. Han säger till Dagens Medicin att det alltid finns diskussioner bland författare till vetenskapliga publikationer om hur resultaten ska tolkas.

– I slutändan blir det alltid en kompromiss. Men vi har ingenting att dölja. Vi har visat och är tydliga med att det finns en relation mellan koncentrationen av dabigatran och blödningsrisken, säger Lars Wallentin och fortsätter:

– Men samtidigit finns det andra faktorer som är viktigare, som njurfunktion, ålder och eventuella andra läkemedel som kan påverka metabolismen av dabigatran. Tilläggsvärdet av att mäta alla patienter är för liten att motivera kostnaden.

Finns det inget optimalt koncentrationsintervall för dabigatran?

– Vi tycker det är så brett, så att om man använder de dosrekommendationer som finns i Europa hamnar så många patienter inom det att det inte motiverar att mäta på alla, säger Lars Wallentin.

Relaterat material

Jättestudie ska jämföra blodförtunnare

Pradaxa gav färre blödningar

Rusning efter ny  blodförtunnare uteblev

Nya läkemedel ersätter inte Waran som förstahandsval

Utökad subvention för Pradaxa

Ny blodförtunnare minst lika bra som Waran vid förmaksflimmer

Ny analys bekräftar fördelar med Pradaxa över Waran

Ny propphämmare bättre än Waran vid förmaksflimmer

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Boehringer-Ingelheim

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev