Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Hemort avgör vem som får ICD

Publicerad: 24 April 2008, 07:39

Implanterbara defibrillatorer, ICD, lyfts fram i de nya hjärtriktlinjerna. Men hur många som får dosan skiljer sig stort mellan landstingen.


Nya siffror från svenska ICD- och pacemakerregistret visar att knappt 700 patienter fick en ICD förra året. Men medan Landstinget Gävleborg satte in 127 dosor per miljon invånare, var det fyra landsting som inte ens lade in 50 ICD per miljon invånare: Jämtland ligger i botten med 39, följt av Dalarna och Värmland med 44 och Västra Götalandsregionen med 48 ICD per miljon invånare.

– Det kanske mest anmärkningsvärda är att siffran är så låg i Västra Götaland. Storstadsregioner brukar annars ligga högt, säger Fredrik Gadler, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och ansvarig för registret.

ICD används för att förebygga hjärtstopp vid svåra arytmier, och har hittills givits främst till patienter som redan överlevt ett hjärtstopp. I riktlinjerna får behandlingen hög prioritet även för att förebygga ett första hjärtstopp. Enligt Socialstyrelsen innebär det 1 500 nya möjliga patienter per år, men 2007 fick bara ett hundratal ICD på den indikationen.

– Vissa sjukhus tillämpar inte primärpreventiv indikation över huvud taget, säger Fredrik Gadler.

Enligt en enkät som Dagens Medicin skickat till verksamhetschefer inom hjärtsjukvården planerar de flesta universitetskliniker att sätta in fler ICD i år. I Lund planeras en ökning med 67 procent, och att hälften av dosorna ska sättas in på primärpreventiv indikation. I Umeå vill man öka med 10–20 procent, men troligen även i fortsättningen satsa mest på sekundärprevention, enligt verksamhetschefen Ulf Näslund.

– Det är inte visat att primärpreventiv ICD ökar livskvaliteten. En så hög prioritering och så höga kostnader kräver bättre uppföljning än det nationella registret. Därför ska vi införa ett eget uppföljningssystem i Norra regionen, säger han.

Läs mer om Dagens Medicins enkät om Socialstyrelsens nya hjärtriktlinjer i tematidningen Hjärta & Kärl.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev