Hjärta-kärl
Hjälp vid hjärtstopp var vanligast i Norrbotten
Publicerad: 29 maj 2013, 13:21
Foto: Photos.com
I glesbefolkade områden är det vanligare att hjärt-lungräddning ges redan innan ambulans är på plats, enligt en ny avhandling.
I Norrbotten påbörjades hjärt-lungräddning, HLR, vid hjärtstopp i 80 procent av fallen innan ambulans hade kommit till plats år 2008 och 2009. I Västerbotten och i Dalarna var det nästan lika vanligt. I tätbefolkade områden som Stockholm, Västra Götaland och Skåne var motsvarande andel endast 65 procent. Det framkommer i en avhandling av Anneli Strömsöe, doktorand vid institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
– Det kan vara så man känner varandra bättre i ett mindre samhälle och då inte tvekar att ingripa om någon drabbas av hjärtstopp, säger Anneli Strömsöe.
En annan möjlig anledning som hon lyfter fram är att ambulanserna ofta har längre att åka i glesbefolkade områden. Då kan det finnas en större medvetenhet om att man måste hjälpa varandra i väntan på ambulans, anser hon.
Kan det också vara en förklaring att fler hinner passera i händelse av hjärtstopp om det är lång väntan på ambulans?
– Ja, det är möjligt att det blir mer tid att fundera på att påbörja hjärt-lungräddning. Vi har inte delat upp efter hur många som fick hjärt-lungräddning inom ett visst antal minuter utan undersökt hur vanligt det är att hjärt-lungräddning utförts i väntan på ambulans.
Med tidig HLR ökar chansen till överlevnad dramatiskt.
– Och så är risken för skador på hjärnan och på hjärtat mindre om hjärt-lungräddning inleds redan innan ambulans anländer, säger Annelie Strömsoe.
I avhandlingen har data från Svenska Hjärt-lungregistret använts.
Läs avhandlingen:
Cardiopulmonary resuscitation in Sweden – yesterday, today and tomorrow
SAMUEL LAGERCRANTZ