Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hjärtat brast av mobbning på jobbet

Publicerad: 20 april 2005, 08:09

En av de första patienterna att få diagnosen brustet hjärta i Sverige vårdades på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg i januari. Sjukdomen påminner om hjärtinfarkt, men patienterna tillfrisknar betydligt snabbare.


Ämnen i artikeln:

TakotsuboMobbning

Takotsubo kardiomyopati, i vardagsspråk kallat brustet hjärta, är en ovanlig sjukdom som påminner om hjärtinfarkt. Ingen vet säkert vad den orsakas av, men en viktig beståndsdel är förmodligen stora mängder neurohormoner som släpps ut i hjärtat och stör dess funktion.

Den 58-åriga kvinnan, som togs om hand på Sahlgrenska universitetssjukhuset i mitten av januari i år, är en av de första patienter som fått diagnosen i Sverige.

- Varken jag eller mina äldre kollegor hade behandlat någon patient med den här sjukdomen förut. Jag trodde att hon hade fått en hjärtinfarkt och hjärtsvikt och behandlade därför henne för detta, berättar Elmir Omerovic, forskare och kardiolog på Sahlgrenska.

Kvinnan kom med ambulans till sjukhuset med typiska symtom på hjärtsvikt, bland annat var hon andfådd, hade bröstsmärtor och EKG-förändringar.  Eftersom läkarna misstänkte att hon fått en akut hjärtinfarkt undersöktes hon med kranskärlsröntgen. Men röntgenbilderna visade varken förträngningar eller stopp i kranskärlen, och utredning med MR uppenbarade inga tecken på att hjärtmuskeln skadats.

Läkarna gjorde även en röntgenundersökning av hjärtkamrarna och upptäckte då att hjärtspetsen och de nedre delarna av vänsterkammaren inte rörde sig. Vänsterkammarspetsen var dessutom uttänjd och liknade en uppblåst ballong. Hjärtroten drogs däremot samman på ett normalt sätt.   Drabbades av akut psykisk stress

Symtomen som kvinnan hade kan även uppstå vid hjärtinfarkt, och läkarna gav henne därför smärtlindrande och blodförtunnande behandling, samt medicin som blockerar hjärtats receptorer för adrenalin och noradrenalin.

Redan efter ett par timmar började kvinnan må bättre, bland annat minskade hennes bröstsmärtor. Några dagar senare fick hon även ACE-hämmare, det vill säga läkemedel som sänker blodtrycket och därigenom avlastar hjärtat. Efter cirka fem dygn kunde kvinnan lämna sjukhuset.

Ungefär en vecka senare var Elmir Omerovic på en konferens där en amerikansk föreläsare berättade om takotsubo kardiomyopati. Plötsligt kände Elmir Omerovic igen kvinnans sjukdomsbild.

- Föreläsaren berättade bland annat att brustet hjärta ofta framkallas av akut psykisk stress, och den här patienten utsattes för mobbning på sitt jobb. Den dagen hon kom till oss på Sahlgrenska hade det hänt något extra påfrestande på hennes arbete, berättar han.

Typiskt för brustet hjärta är att patienten återhämtar sig snabbt, betydligt snabbare än patienter som drabbas av hjärtinfarkt.

- Kunskapen om brustet hjärta är inte tillräckligt spridd bland hjärtläkarna. Jag tycker att sjukdomen borde tas upp i läkarutbildningen, säger Elmir Omerovic.

När han insåg att det förmodligen var brustet hjärta kvinnan hade drabbats av, kontaktade han henne och fick veta att hon mådde mycket bättre. Misstankarna om brustet hjärta bekräftades ytterligare vid ny undersökning med ekokardiografi  tre veckor efter insjuknandet. Då rörde sig hjärtat normalt.  Stora utsläpp av noradrenalin

I början av januari i år publicerades resultaten av den första större studien som gjorts av patienter som drabbats av brustet hjärta, se Dagens Medicin nr 7/05.

Den visar att den typiska patienten är en kvinna i 60-årsåldern. En viktig komponent i sjukdomen är de stora utsläpp av noradrenalin som sker i patienternas hjärtan. Många av hjärtats noradrenalinreceptorer sitter i hjärtspetsen, och det medför att cellerna där drabbas extra hårt.

- Vi mätte inte halten av noradrenalin i kvinnans blod, och om vi hade gjort det så hade det ändå inte förändrat behandlingen. Men kanske kommer det i framtiden visa sig vara användbart att mäta halten neurohormoner vid bestämning av diagnos, säger Elmir Omerovic.

Charlotte Enochsson

Ämnen i artikeln:

TakotsuboMobbning

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev