Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hjärtats avslappningsfas kan avslöja framtida risk

Publicerad: 17 november 2014, 11:02

Peter Blomstrand, klinisk fysiolog vid länssjukhuset Ryhov, på plats i Chicago.

Foto: Michael Borgert

Svensk forskning visar att hjärtats diastoliska funktion är en mycket starkare mått på framtida risk för allvarliga hjärt-kärlhändelser bland typ 2-diabetiker än man tidigare trott.


Patienter med diabetes löper hög risk att så småningom drabbas av allvarliga hjärt-kärlproblem. Forskare vid bland annat Linköpings universitet och Högskolan i Jönköping ville se vilka faktorer som bäst kan varna för att en diabetespatient är i riskzonen, en studie som presenterades på den pågående hjärtkongressen AHA i Chicago.

– Vi ville se om man med hjälp av hjärtultraljudsundersökning kunde se vilka diabetespatienter som riskerar att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Vi ville titta på hjärtats systoliska funktion. Men också hjärtats avslappningsfas, den diastoliska funktionen, och det med en kvot som man kan få mellan blodflödet och väggrörligheten, E/é-ration, säger Peter Blomstrand, klinisk fysiolog vid länssjukhuset Ryhov och en av forskarna bakom studien.

406 patienter rekryterades från olika vårdcentraler i Östergötland, alla mellan 55 och 65 år och alla med typ 2-diabetes. Man undersökte bland annat aortapulsvågshastighet, blodfetter, blodtryck och långsiktiga blodsockernivåer (HbA1c), men också hjärtats systoliska och diastoliska funktion. Patienterna följdes upp efter ungefär fem år. Tolv av patienterna hade då haft hjärtinfarkt och sju hade drabbats av stroke.

Det visade sig att blodtryck och långsiktiga blodsockernivåer var viktiga för möjligheten att förutspå allvarliga hjärt-kärlproblem.

– Men det märkliga var att just den diastoliska hjärtfunktionen, E/é-ration, hade samma starka värde, mycket starkare än till exempel blodfetter, säger Peter Blomstrand.

Man vet sedan tidigare att patienter med hjärtsvikt efter hjärtinfarkt ofta får ökade fyllnadstryck i hjärtat, det som just E/é-ration mäter.

– Om man kombinerar långsiktigt blodsockerläge med blodtryck och den diastoliska hjärtfunktionen, då kan man öka träffsäkerheten och peka ut patienter som riskerar att utveckla hjärtinfarkter eller stroke på lång sikt, tror Peter Blomstrand.

Och även om det i studien bara ingick patienter med typ 2-diabetes så tror han att samma sak gäller andra patientkategorier, exempelvis dem med hjärtsvikt.

– Vi gör tusentals hjärtultraljudsundersökningar dagligen i Sverige. Den diastoliska funktionen är det relativt få som studerar. Vi bedömer den systoliska funktionen, vi bedömer klaffunktionen, men inte E/é-ration, och den tar det inte många minuter att räkna ut. Vi borde göra det oftare.

Läs abstractet här:

http://www.abstractsonline.com/pp8/#!/3547/presentation/34827

MICHAEL BORGERT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev