Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hjärtdöda patienter kan bli donatorer även i Sverige

Publicerad: 2 juni 2010, 10:23

I många länder kan organ tas från människor som avlidit i hjärtdöd. Snart hålls ett första möte för svenska läkare om sådana donationer.


– Jag är övertygad om att det här kommer också i Sverige, säger Bengt-Åke Henriksson, donationsansvarig läkare i Västra Götaland och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till Göteborgs-Posten, GP.

Mötet hålls i Stockholm om knappt två veckor. Det kommer bland annat att handla om strategier för att säkra organen och för att ta reda på den avlidnas donationsvilja. Framför allt berörs intensivvårdsläkare och transplantationskirurger. De patienter som kan bli aktuella som donatorer är de som drabbas av plötslig hjärtdöd eller avlider på sjukhus när hjärtat slutat slå.

I dag tas organ i Sverige från patienter som är hjärndöda, men vars hjärtan är igång. Såväl donationsviljan som tillgången på organ att transplantera sjunker dock. Om hjärtdödas organ också kan tas tillvara kan tillgången på organ, framför allt njurar, bli betydligt större än i dag. Därför har frågan om ett nytt regelverk blivit aktuellt i Sverige.

– Vi kan inte vara det enda undantaget bland alla västländer, säger Annika Tibell, verksamhetschef för transplantationskirurgiska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, till GP.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev