Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hjärtexperter tog inte upp tidigare uppdrag i Lund

Publicerad: 26 februari 2010, 10:16

Två experter som spelade avgörande roller inför Rikssjukvårdsnämndens beslut om hjärttransplantationer redovisade inte sin koppling till Lund i sina jävsdeklarationer.


Rikssjukvårdsnämndens beslut om att alla hjärttransplantationer ska genomföras i Göteborg och Lund har orsakat våldsamma protester från Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge och Stockholms läns landsting. Kritikerna hävdar bland annat att det inte bygger på ett opartiskt underlag.

En av experterna som anlitades inför den utredning som föregick beslutet var ekonomen Robert Wenglén. Tidigare har han haft i uppdrag att utreda organisatoriska förändringar vid Lunds universitet. Professor John Dark, som bidrog med sina expertkunskaper i utredningen, har haft ett forskningssamarbete med Stig Steen, professor vid Lunds universitet.

De omständigheterna tas inte upp i de jävsdeklarationer som har lämnats in till Socialstyrelsen, visar dokument som Dagens Medicin har tagit del av.

Robert Wenglén redovisar att han är bekant med en intensivvårdsläkare i Lund i sin jävsdeklaration. Däremot omnämns inte det tidigare uppdraget för den medicinska fakulteten. John Dark skriver ingenting alls om sitt samarbete med Stig Steen.

Robert Wengléns och John Darks koppling till Lund är ingen nyhet för Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen och ordförande i Rikssjukvårdsnämnden. Hans bedömning är att den inte rör transplantationsverksamheten och att de inte kan betraktas som jäviga, enligt en tidigare debattartikel i Svenska Dagbladet.

Relaterat material

Karolinska trotsar beslut – fortsätter med hjärtbyten

Landstingsråd vill lämna rikssjukvården i protest

Göteborg och Lund vann dragkamp om hjärtbyten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev