Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hjärtflimmer vanligare hos reumatiker

Publicerad: 8 mars 2012, 23:31

En dansk studie visar att personer med reumatoid artrit löper större risk att få förmaksflimmer och stroke jämfört med den övriga befolkningen.


Sedan tidigare är det känt att reumatoid artrit ökar risken för hjärtinfarkt och hjärtsvikt samt är en riskfaktor för stroke. Enligt författarna är det nu första gången man påvisar ett samband mellan reumatoid artrit och hjärtflimmer, ett tillstånd som långsiktigt ökar risken för stroke och hjärtsvikt.

I studien, som publiceras i BMJ, har forskarna undersökt drygt 4 miljoner danska invånare varav 18 247 hade diagnosen reumatoid artrit. Resultaten visar att personer med reumatoid artrit har 40 procent ökad risk att få hjärtflimmer jämfört med övriga. För kvinnor är risken något större än för män.

Risken att drabbas av stroke ökar med 30 procent för en reumatiker jämfört med den övriga befolkningen.

De danska forskarna föreslår riktlinjer med årlig screening för hjärt- och kärlsjukdomar, hjärtflimmer inkluderat, hos patienter med reumatoid artrit. De anser också att inflammationskontroll är central för patienterna, inte bara för att minska ledsymtomen, utan också för att minska risken för inflammatoriska processer som kan vara orsak till hjärtflimmer och stroke.

Läs abstract:

http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.e1257

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev