Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hjärtinfarkter tillbaka på normala nivåer

Publicerad: 12 maj 2020, 08:59

Foto: Getty Images

Efter att antalet patienter som söker akut vård för hjärtinfarkt minskat under coronaepidmins början har läget normaliserats. Det visar siffror från registret Swedeheart, enligt ett pressmeddelande från Hjärt-lungfonden.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetHjärtinfarktAkutsjukvård

Fram till påskhelgen hade det på riksnivå skett en minskning med 25 procent av antalet hjärtinfarktpatienter som behandlas med PCI, alltså ballongvidning och stentning av det infarktdrabbade kranskärlet. Minskningen var störst i Stockholm med ett 40-procentigt tapp jämfört med motsvarande period under de tidigare fem åren.

Efter ytterligare en månad har antalet patienter som söker vård för akut hjärtinfarkt gradvist stigit och är tillbaka på i dag normala nivåer på riksnivå.

– Resultaten pekar på att patienterna har tagit till sig av våra budskap och återigen börjat söka vård vid symtom på hjärtinfarkt, säger professor David Erlinge, ordförande i Scaar, ett delregister i Swedeheart, i pressmeddelandet.

I mejl till Dagens Medicin tydliggör David Erlinge att läget även normaliserats i Stockholm. Han uppger också lite fler infarkter än normalt registrerats den senaste veckan, ett fynd som dock inte var statistiskt säkerställt.

Relaterat material

Färre patienter söker vård för akut kranskärlssjukdom

”Stort problem att de söker sent”

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev