Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hjärtinfarkterna ökar när klockan ställs fram

Publicerad: 30 oktober 2008, 08:05

Hjärtinfarkterna ökar när klockan ställs fram

När vi går från vintertid till sommartid drabbas fler personer av hjärtinfarkt. Det visar en ny svensk studie som i dag publiceras i New England Journal of Medicine.


Imre Janszky och Rickard Ljung, bägge forskare vid Karolinska institutet i Solna, har gått igenom data om hjärtinfarkter i Sverige mellan åren 1987 och 2006. Syftet var att ta reda på om de tidsomställningar som sker mellan vinter- och sommartid påverkar antalet insjuknanden.

Det visade sig att antalet hjärtinfarkter ökar med ungefär fem procent den första veckan efter en omställning från vintertid till sommartid. Ökningen gäller jämfört med medeltalet infarkter per vecka två veckor innan och två veckor efter tidsomställningen.

När vi däremot får en timme extra på dygnet, omställningen från sommartid till vintertid, så minskar antalet hjärtinfarkter. Den skillnaden var dock inte lika tydlig som vid omställningen till sommartid. Endast under den första dagen efter övergången till vintertid fanns en signifikant minskning av antalet insjuknanden.

En trolig förklaring till resultaten är enligt Imre Janszky och Rickard Ljung den störning av dygnsrytmen och sömnen som orsakas av omställningen.

Forskarna påpekar att mer än 1,5 miljarder människor berörs av övergången mellan vintertid och sommartid men att det är svårt att generalisera kring hur många hjärtinfarkter i världen som tidsomställningen kan orsaka.    New England Journal of Medicine 2008; 359: 1966–68

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev