Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hjärtinfarkterna ökar när klockan ställs fram

Publicerad: 29 oktober 2008, 21:00

När vi går från vintertid till sommartid drabbas fler personer av hjärtinfarkt. Det visar en ny svensk studie som i dag publiceras i New England Journal of Medicine.


Forskarna Imre Janszky och Richard Ljung vid Karolinska institutet i Solna har gått igenom data om hjärtinfarkter i Sverige mellan åren 1987 och 2006. Syftet var att ta reda på om de tidsomställningar som sker mellan vinter- och sommartid påverkar antalet insjuknanden.

Det visade sig att antalet hjärtinfarkter ökar med ungefär 5 procent den första veckan efter en omställning från vintertid till sommartid. Den aktuella ökningen gällde jämfört med medeltalet av hjärtinfarkter som inträffade per vecka under de två veckorna innan och de två veckorna efter tidsomställningen.

När vi däremot får en timme extra på dygnet, vid omställningen från sommartid till vintertid, så minskar antalet hjärtinfarkter. Den skillnaden var dock inte lika tydlig som vid omställningen till sommartid. Endast under den första dagen efter övergången till vintertid fanns en signifikant minskning av antalet insjuknanden.

Enligt Imre Janszky och Rickard Ljung är en trolig trolig förklaring till resultaten den störning av dygnsrytmen och sömnen som orsakas av omställningen.

De bägge forskarna påpekar att mer än 1,5 miljarder människor berörs av övergången mellan vintertid och sommartid men att det är svårt att generalisera kring hur många hjärtinfarkter i världen som den aktuella tidsomställningen kan orsaka

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev