Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hjärtläkaren tränar med patienterna

Publicerad: 21 maj 2014, 08:10

När hjärtläkaren Per Albertsson tar emot sina patienter för ett återbesök är det en springtur som gäller.


Han tänker utanför ramarna och  vill bota deras rörelserädsla genom att själv hänga med ut i löpspåret.

Under en tid hade Per Albertsson, hjärtläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, funderat över hur man kan bota rörelserädslan hos patienter som haft en hjärtinfarkt. Under en joggingtur kom han på idén att själv dra med sig ett gäng patienter ut på en löptur.

– På en hjärtpatients återbesök säger jag, till 75 procent, samma saker till alla. Jag informerar om hjärtinfarkt och bland annat hur man kan förhindra att det händer igen. Jag kom på att man i stället kunde sy ihop det till ett paket, berättar han.

I dag, sedan ett par månader tillbaka, träffar han i stället fyra till fem personer i grupp, informerar, springer och har dessutom tid till ett kortare individuellt samtal.

– Det blir mer effektivt än vanligt och dessutom får jag en bra arbetsdag, säger Per Albertsson.

Detta är ett komplement till den vanliga rehabiliteringen och målet är att patienterna ska träna på egen hand.

– Många patienter har fått höra från anhöriga att de ska ta det lugnt, men här kör vi lite tvärtom och lär patienterna att det inte är farligt att ta i lite och bli svettig.

Per Albertsson uppmuntrar fler läkare till att använda sig av samma koncept.

– Jag tror att även andra patientgrupper, som personer med övervikt, diabetes eller psykisk sjukdom, har nytta av detta, säger han.

Patienterna som han behandlar på det här sättet har en hygglig hjärtfunktion och har genomgått en PCI-behandling, där förträngningar i blodkärl öppnats upp med hjälp av kateter.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev