Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hjärtrisk minskade med psykosocialt stöd

Publicerad: 18 oktober 2013, 08:29

Risken för en ny hjärtinfarkt kan halveras om sjukvården bryr sig om patienten även på ett psykologiskt plan, visar en metastudie gjord i Grekland.


Att spela musik för patienterna, låta dem gå i psykoterapi, lära ut avslappningsövningar och att be böner med patienten var några av de psykologiska insatser som visade resultat.

– Det är värt att notera att även om de psykologiska interventionerna var olika vad gäller längd, vad man ville uppnå och vem som genomförde dem, så blev resultatet definitivt positivt, säger Zoi Aggelopoulou, disputerad sjuksköterska som jobbar på ett sjukhus för krigsveteraner, NIMTS i Aten, till nyhetssajten Medpage Today.

Att vårdpersonalen helt enkelt talade med patienten och anhöriga om frågor som oroade dem – till exempel om sex och om hur de ska ta sina läkemedel – var en annan insats som gav utdelning, enligt Zoi Aggelopoulou, som presenterade metastudien vid en kongress som Europeiska kardiologisällskapet, ESC, höll i Madrid i mitten av oktober. En metastudie är en sammanvägd bedömning av resultaten i ett antal studier på ett område.

Sedan hon och de andra sjuksköterskorna på hjärtavdelningen hade sett att deras patienter löpte lägre risk att få en ny infarkt när de fick psykosocialt stöd, bestämde de sig för att undersöka om observationen hade vetenskapligt stöd.

Sammanlagt ingick över 6 600 patienter i de nio randomiserade och kontrollerade studier som ingår i metaanalysen.

Den relativa risken att få en ny hjärtinfarkt eller att dö, minskade med 55 procent hos patienterna som fick psykosocialt stöd av något slag. Men det visade sig vara signifikant, det vill säga statistiskt säkerställt, bara i de studier som hade en längre uppföljning än två år. Under de första två åren var effekten inte signifikant.

– Resultaten av studien stärker evidensen för att psykologiska faktorer spelar stor roll vid hjärt-kärlsjukdom, säger Zoi Aggelopoulou till nyhetssajten Medpage Today.

Hon föreslår vidare studier för att klargöra vilka insatser som ger mest effekt och hur de kan genomföras på bästa sätt.

Den grekiska metastudien är ännu inte publicerad i någon vetenskaplig tidskrift.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News