Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hjärtsjuka tror att de är friska

Publicerad: 25 april 2012, 08:44

KARDIOVASKULÄRA De flesta som blivit behandlade med ballongvidgning tror att de är friska efter ingreppet, och att de inte behöver ändra livsstil.


Bakgrunden till studien är att många som genomgår ballongvidgning av hjärtats kranskärl, PCI, inte når målvärdena för blodtryck, blodfetter, rökning och motion ett år efter behandlingen. Nu har 1 073 patienter som fått ballongvidgning tillfrågats om sin syn på sjukdomen, den information de fått och vilken rehabilitering de erbjudits.

Svaren visar att de flesta uppfattade att ålder, ärftlighet och stress som huvudorsakerna till att de behövt göra en ballongvidgning - rökning, fysisk aktivitet och matvanor uppfattades som mindre viktigt. Vid ett återbesök hade 67 procent uppfattat informationen de fått tidigare som om de var friska. Bara 43 procent ville delta i ett träningsprogram och 40 procent kunde tänka sig att lägga om kosten. De som var överviktiga underskattade sin vikt. Bara en av tre som klagade över stress hade blivit erbjuden någon form av stresshantering.

Slutsatsen är att patienternas kunskap om hjärt-kärlsjukdom är dålig och  att den information de får behöver förbättras om effekterna av PCI på  lång sikt ska förbättras.

– Resultatet av enkätundersökningen är förvånande. Många liv skulle kunna räddas om vi inom vården hittar bättre metoder att stödja patienter i den oftast nödvändiga ändringen av levnadsvanorna, säger forskningsledaren Joep Perk i ett pressmeddelande från Hjärt- och Lungsjukas riksförbund, som står bakom undersökningen.

Den presenteras på Kardiovaskulära vårmötet som hålls onsdag till fredag denna vecka i Stockholm, och samlar över tusen läkare och annan personal från den svenska hjärtsjukvården. Dagens Medicin bevakar mötet och rapporterar här på sajten.

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev