Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hjärtsviktspatienter har dålig kunskap om sin sjukdom

Publicerad: 25 januari 2008, 12:06

Hela 78 procent av patienter med hjärtsvikt vet inte vad sjukdomen innebär, enligt en ny sifo-undersökning som presenteras i dag fredag. Sjukvårdens information till patienterna är otillräcklig, anser Hjärt-lungfonden och Hjärt- och lungsjukas riksförbund som står bakom undersökningen.


Undersökningen bygger på telefonintervjuer med 1 043 slumpvis utvalda personer över 40 år. Av dem var det 46 personer som hade diagnostiserad hjärtsvikt.

Bland dem som inte själva hade någon hjärtsviktsdiagnos var det 70 procent som inte visste vad hjärtsvikt är eller som svarade fel när de skulle beskriva vad sjukdomen innebär.

– De som har en diagnos vet alltså mindre än allmänheten, vilket är oroande, säger Berndt Nilsson, ordförande för Hjärt- och lungsjukas riksförbund.

Sex av tio med diagnosen visste inte varför de hade fått sjukdomen.

– Det är allvarligt, eftersom sjukdomen är delvis livsstilsrelaterad. Har du inte kunskap kan du inte göra de förändringar som behövs, säger Berndt Nilsson.

Hjärt-Lungfonden och Hjärt- och lungsjukas riksförbund startar nu en informationskampanj för att öka kunskapen om sjukdomen bland allmänheten, och för att öka fokus på hjärtsvikt i sjukvården.

Sifo-undersökningen visar också att hjärtsvikt ses som en mindre allvarlig sjukdom än hjärtinfarkt och cancer, trots att femårsöverlevnaden vid allvarlig hjärtsvikt är lägre än vid exempelvis bröstcancer.

En ännu opublicerad studie som presenterades tidigare i år, se länk ovan, har också visat att primärvården i hög utsträckning inte lyckas följa de riktlinnjer som finns för hjärtsviktspatienter. Bara 42 procent fick rekommenderad basbehandling. Diagnos ska enligt gällande riktlinjer ställas baserat på symtom och ultraljudsundersökning, men bara 30 procent undersöktes med ultraljud.

Relaterat material

Brister i diagnostik och behandling av hjärtsvikt 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev