Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Hjärtvaccin testas från 2009

Publicerad: 26 november 2008, 15:53

Hjärtvaccin testas från 2009

Ett efterlängtat vaccin mot hjärtinfarkt börjar testas på friska personer nästa år. Men redan nu finns läkemedel mot reumatism som skulle kunna ges till personer som riskerar att få kranskärlsjukdomar, sade forskare på Riksstämman.


När immunförsvaret bekämpar höga värden av skadligt kolesterol kan kärlväggarna överreagera och bli inflammerade. Det kan leda till åderförkalkning som i sin tur kan göra att en person får hjärtinfarkt.

Det är de inflammatoriska signalsubstanserna leukotriener som gör att blodkärlen blir inflammerade.

Ett vaccin med antikroppar mot det skadliga kolesterolet håller därför på att tas fram. Nästa år ska en studie på friska personer starta i Sverige eller USA. Enligt Lena Jonasson, kardiolog vid Universitetssjukhuset i Linköping, kommer det att dröja ytterligare cirka tre år innan läkemedlet kan testas på sjuka människor. Därmed kommer det att ta ännu längre tid innan vaccinet blir tillgängligt för sjukvården.

Men det finns redan preparat med anti-inflammatoriska effekter som kan skydda mot hjärtinfarkt. En svensk studie har visat att patienter som ordinerats TNF-blockerare, ett immunhämmande läkemedel mot reumatoid artrit, fick betydligt minskad risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med de personer som inte fick preparatet.

Ny data visar även att statiner, som redan används i kolesterolsänkande syfte, kan skydda mot inflammerade blodkärl och därmed ha positiva effekter på åderförkalkning och hjärtinfarkt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev