Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hockeytittande verkar ta på hjärtat

Publicerad: 9 oktober 2017, 06:33

Foto: Thinkstock

En nervkittlande hockeymatch höjer drastiskt hjärtfrekvensen hos inbitna fans vilket kan vara riskabelt om de redan har problem med hjärtat.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktHjärtsvikt

Det är första gången som man undersöker hur hjärta och blodkärl påverkas av stressen som kan uppstå i samband med hockeymatcher. Det handlar om en mindre studie där kanadensiska forskare har undersökt 20 fans till hockeylaget Montreal Canadiens.

Enligt resultaten steg fansens hjärtfrekvens i snitt med 75 procent om de såg en hockeymatch på teve och hela 110 procent om det var en livematch. Den här ökningen kan jämföras med ett hårt pass på gymmet. Hjärtfrekvensen var allra högst vid dramatiska inslag som möjliga målchanser eller om matchen gick till övertid.

Men kan sådana typer av stresspåslag öka risken för exempelvis hjärtinfarkter? Det är fullt möjligt, menar läkare från USA och Kanada i en ledarkommentar till studien.  En nervkittlande hockeymatch kan vara en möjlig trigger för kardiovaskulära händelser, skriver de. Men det gäller främst för personer som redan ligger i riskzonen för denna typ av sjukdomar, menar läkarna.

De tycker att dessa patienter ska upplysas om de nya fynden. Patienterna ska också instrueras till att uppsöka vård direkt vid symtom på hjärtkärlsjukdom under en hockeymatch och inte vänta tills perioden är slut, skriver läkarna.

Deltagarna i studien var äldre än 18 år. Forskarna utförde kardiovaskulär monitorering och deltagarna fick besvara enkäter.

Leia Khairy med flera. Heart Rate Response in Spectators of the Montreal Canadiens Hockey Team. Canadian Journal of Cardiology, publicerad online den 5 oktober 2017. DOI: 10.1016/j.cjca.2017.08.002

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktHjärtsvikt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev