Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hög strokerisk med intrakraniell stent avbröt klinisk studie

Publicerad: 24 mars 2015, 14:57

Foto: Thinkstock

Resultat från en randomiserad klinisk studie publicerad i Jama tyder på att stentvidgning av blodkärl i hjärnan inte förebygger upprepad stroke utan tvärtom ökar risken.


Studien är enligt forskarna den första randomiserade kliniska studien i sitt slag, och omfattade totalt 112 patienter med intrakraniell arteriell stenos, det vill säga förträngningar i hjärnans kärl. I studien jämfördes medicinering med medicinering kombinerat med stentvidgning av kärl i hjärnan och risken för upprepad stroke.

Hos de patienter som fick en stent insatt såg forskarna en ökad risk för både upprepad stroke och transitorisk ischemisk attack, TIA. Riskökningen var högre än förväntat, både under månaden efter operation och under uppföljningsperioden på 12 månader. Under den första månaden hade 24,1 procent av stentpatienterna fått stroke eller TIA jämfört med 9,4 procent av de som bara fick läkemedel. Efter 12 månader var motsvarande siffror 14 respektive 7,1 procent.

Studien stoppades tidigare än planerat av företaget Codman & Shurtleff, som utvecklat stenten, eftersom resultat från en tidigare studie, den så kallade Sammpris-studien, visade på en överraskande dålig effekt av stentvidgning jämfört med medicinering. En interrimsanalys av den pågående studien visade samma mönster, och all rekrytering av nya patienter till studien stoppades.

Intrakraniell stenos är en av de största orsakerna till stroke och risken för upprepad stroke är stor hos dessa patienter. I studien fick alla patienter acetylsalicylsyra och Klopidogrel, men bara den ena gruppen genomgick ballongvidgning med stent.

I en ledarkommentar pekar en amerikansk expert på ett ytterligare oväntat fynd i studien, nämligen den stora förekomsten av blödningar i hjärnan efter kärlvidgning. Anledningen till blödningarna måste, enligt experten, hittas om kärlvidgning med insättning av stent ska ha en framtida roll i behandlingen av intrakraniell stenos.

Trots att resultaten i den publicerade studien förmodligen minskar entusiasmen över ingreppet, rekryteras nya patienter till tre pågående kinesiska studier. Forskarna som leder de tre studierna kritiserar den tidigare Sammpris-studiens upplägg. Om resultaten i den nya studien påverkar rekryteringen till de kinesiska studierna återstår att se.

Abstractet till studien kan du läsa här:

Osama Zaidat med flera. Effect of a ballon-expandable intracranial stent vs medical therapy on risk of stroke in patients with symptomatic intracranial stenosis. The VISST randomized clinical trial. JAMA. Publicerad online 24 mars 2015. DOI: 10.1001/jama.2015.1693.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev