torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Höga värden av ASAT och ALAT sjönk efter statinbehandling

Publicerad: 24 november 2010, 10:39

Det är inte farligt att ge statiner till patienter med förhöjda levervärden. Snarare leder behandlingen till bättre leverfunktion, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Kolesterolsänkande statiner kan ge förhöjda levervärden som biverkning. Därför är läkare ofta försiktiga med att sätta in sådan behandling hos patienter med tecken på leversjukdom.

Men en grekisk studie visar nu att statinbehandling inte bara tycks vara ofarligt i den aktuella patientgruppen utan också verkar ge förbättrad leverfunktion.

Det är forskare vid universitetssjukhuset i Thessaloniki som gjort en retrospektiv analys av patienter som ingått i en studie av statinläkemedlet Lipitor (atorvastatin).

Totalt 437 patienter hade måttligt förhöjda värden för leverenzymerna ASAT och ALAT då undersökningen startade. 227 av dessa lottades till behandling med atorvastatin och fick förbättrade levervärden. Övriga som inte fick statinbehandling hade däremot försämrat sina levervärden.

Behandlingen med atorvastatin gav också större skydd mot hjärt-kärlsjukdom bland patienter med förhöjda levervärden än hos patienter utan förhöjda levervärden.

Bo Angelin, som är professor och överläkare vid endokrinkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, anser att studien är intressant. Han tror att fler läkare nu vågar prova statinbehandling hos patienter  med höga levervärden.

–  Resultaten bekräftar det vi ofta ser när vi ger  statiner till patienter med lätt leverförfettning: deras levervärden  förbättras. Men kanske har det funnits en överdriven försiktighet att  behandla de här patienterna tidigare, säger Bo Angelin.

Studien publiceras online i tidskriften Lancet.

Läs abstract till studien:

Lancet, publicerad online den 24 november 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev