Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Högriskpatienter hade stor nytta av läkemedelsstentar

Publicerad: 7 maj 2009, 13:22

Läkemedelsstentar har samma säkerhet som metallstentar och kan därtill minska risken för återigensättning av behandlade kranskärl hos framför allt högriskpatienter. Det visar en stor uppföljning av svenska patienter.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Syftet med att använda stentar som avger cellproliferationshämmande läkemedel är att minska risken för restenos, återigensättning av kranskärlet. På senare år har det dock varnats föra att läkemedelsstentar kan ge ökad risk för allvarliga stenttromboser jämfört med konventionella metallstentar.

En genomgång av nästan 48 000 svenska patienter med kärlkramp, som fått antingen en läkemedelsstent eller en metallstent insatt efter ballongvidgning av ett förträngt kranskärl, pekar nu på att det inte finns någon skillnad i långtidssäkerhet mellan de två typerna av stentar.

I en analys av 10 294 patienter som fått en enstaka metallstent och 18 656 patienter som fått en enstaka läkemedelstent hade samma andel patienter i de bägge grupperna dött eller drabbats av hjärtinfarkt upp till fem år efter ingreppet. Det fanns heller inga skillnader mellan olika subgrupper av patienter.

Under det första året efter ingreppet drabbades 3 procent av patienterna som fått läkemedelsstent av restenos jämfört med 4,7 procent i gruppen som fått konventionell stent. Skillnaden var ännu tydligare bland diabetiker och andra högriskpatienter.

Den aktuella genomgången bygger på data från kvalitetsregistret Scaar som registrerar alla ingrepp med ballongvidgning i Sverige. Bakom studien som i dag publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine står bland andra Stefan James och Bo Lagerqvist, bägge vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– En bred användning av läkemedelsstentar är inte förenad med ökad risk för komplikationer, men nyttan är påtaglig enbart hos patienter med hög risk för återfall. De kan rekommenderas för högriskpatienter som bedöms klara lång tids behandling med blodproppshämmande läkemedel, säger Stefan James i ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset.

Läs studien:

New England Journal of Medicine, 2009; 360: 1933–1945

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev