Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Hopp om nya möjligheter att behandla högt kalium

Publicerad: 19 December 2014, 14:09

Två nya studier ger hopp om nya läkemedel som kan normalisera för höga kaliumnivåer, hyperkalemi, vilket annars är kopplat till sämre överlevnad hos främst patienter med njursjukdom och hjärtsvikt.


Bägge de aktuella läkemedelskandidaterna är polymerer som binder kalium i tarmen och därmed minskar upptaget i kroppen.

I den ena studien konstaterar forskare att bland patienter med kronisk njursjukdom så uppnådde 76 procent normala kaliumvärden efter fyra veckors behandling med läkemedlet patiromer. Av dem som lottades till att fortsätta behandling höll sig de allra flesta kvar inom normala nivåer, medan merparten återföll i hyperkalemi bland dem som lottades till att få placebo. Förstoppning var den vanligaste biverkningen.

I den andra studien, som gällde läkemedlet natrium zirconiumcyklosilikat, konstaterar forskare likaledes att patienter som fått normaliserade nivåer efter en initial behandling i större utsträckning låg kvar i det intervallet om de fick fortsätta med behandlingen, jämfört med om de lottades till att få placebo. Diarré var den vanligaste biverkningen.

Bägge studierna publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine, där kommentarsförfattaren Julie Ingelfinger tycker att resultaten inger visst hopp.

Hon påpekar att det är svårt att behandla högt kalium med dagens metoder, vilket bland annat inkluderar kostomläggning. Men det behövs längre och bredare studier för att se om de två nya läkemedlen kan ha njur- och hjärtskyddande effekter, anser Julie Ingelfinger.

Läs abstract till studierna:

Matthew Weir med flera. Patiromer in Patients with Kidney Disease and Hyperkalemia Receiving RAAS Inhibitors. New England Journal of Medicine, publicerad online den 21 november 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1410853
David Packham med flera. Sodium Zirconium Cyclosilicate in Hyperkalemia. New England Journal of Medicine, publicerad online den 21 november 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1411487

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev