Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Hybridbehandling skyddade mot trombos

Publicerad: 28 februari 2018, 23:00

Att ge acetylsalicylsyra efter en inledande behandling med rivaroxaban tycks skydda bra mot ventrombos efter knä- och höftoperation enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Personer som genomgår knä- eller höftkirurgi ges som standard någon form av blodproppshämmande behandling för att förebygga trombos. I en dubbelblind randomiserad studie, publicerad i New England Journal of Medicine, har forskare sett att behandling med acetylsalicylsyra ger ett lika bra skydd mot blodproppar som den nyare antikoagulationshämmaren rivaroxaban.

– Det är intressanta resultat från en välgjord studie och en behandlingsmodell som vi kommer att diskutera även i Sverige, säger Paul Ackermann, ortoped vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Patienter som behandlas profylaktiskt efter ortopediska operationer får antingen injektioner eller nyare orala antikoagulantia, så kallade noak.

I studien fick alla 3 224 patienterna rivaroxaban i tablettform de första fem dagarna efter operation. Därefter lottades de till att antingen fortsätta med rivaroxaban eller att byta till daglig behandling med acetylsalicylsyra Del två i behandlingen pågick i ytterligare nio dagar för dem som genomgått knäoperation och 30 dagar för dem som genomgått en total höftoperation.

Efter 90 dagar hade lika många patienter drabbats av ventrombos i båda grupperna. I acetylsalicylsyragruppen var det 0,64 procent och i rivaroxabangruppen 0,70 procent. Andelen stora blödningar var liknande i de båda grupperna, åtta patienter drabbades i acetylsalicylsyragruppen och fem av dem som fick enbart rivaroxaban. Det var ingen skillnad bland de som opererat knä jämfört med de som opererat höft.

– Acetylsalicylsyra är ett billigt preparat som inte används på dessa patienter i dag. Samtidigt är det ett läkemedel som många känner till och kanske skulle följsamheten blir bättre än med de sprutor med fragmin som vi förskriver vid bland annat Karolinska i dag, säger Paul Ackermann.

Han ser flera fördelar med att låta patienterna gå över till acetylsalicylsyra. Förutom bristande följsamhet innebär behandling med injektion en större kostnad. Dessutom behöver vissa patienter uppsöka vårdcentral för att få hjälp att ta sprutorna. Men han påpekar att det inte går att översätta den hybridbehandling som används i studien direkt till svensk klinik.

– Även om det finns skäl att tro att det skulle ha en liknande effekt att byta från till exempel fragmin till acetylsalicylsyra så vet vi inte säkert. Fragmin är inte lika potent som noak och den inledande antikoagulerande effekten kan ha betydelse för hur resultatet blir sedan, säger han.

Paul Ackermann är ansvarig huvudprövare för en nystartad nationell studie där man ska testa om tillägg av mekanisk blodproppshämning kan minska risken för blodpropp i benet hos patienter som gipsat underbenet. Metoden bygger på att patienterna får en manschett runt benet kopplat till en portabel luftpump som ger en kompression två gånger per minut vilket kan motverka proppar.­

– Mekanisk trombosprofylax är etablerat hos sängbundna patienter men inte testat i större studier som hembehandling hos uppegående patienter.

– Vi har sett i tidigare studier att farmakologisk profylax inte är så effektivt vid gips av underben och nu vill vi se om den här manschetten kan ha en bättre effekt. Mekanisk profylax kan bli viktigt även för höft- och knäopererade patienter, säger han.

Läs abstract till studien
David R. Anderson med flera. Aspirin or Rivaroxaban for VTE Prophylaxis after Hip or Knee Arthroplasty. New England Journal of Medicine, publicerad online 22 februari 2018. Doi: 10.1056/NEJMoa1712746

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News