Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

ICD:er gav färre felaktiga chocker

Publicerad: 8 november 2012, 07:32

AHA 2012 Genom att ändra känsligheten på implanterbara defibrillatorer kan de flesta felaktiga aktiveringar undvikas samtidigt som patienternas överlevnad förbättras, visar en ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine.


En implanterbar defibrillator, eller ICD, är en liten dosa som övervakar patientens hjärtrytm. Vid farliga arytmier kan den fungera som pacemaker eller avge återställande chocker.

Problemet är att defibrillatorn också kan reagera på mindre allvarliga arytmier, så kallade supraventrikulära takykardier. Felaktig chockbehandling upplevs som mycket obehaglig av patienten.

Men fyra av fem sådana här felaktiga aktiveringar kan undvikas genom att ändra inställningen på apparaterna, enligt en randomiserad studie gjord av forskare i USA.

Andelen patienter som fått felaktiga tillslag efter 2,5 års uppföljning var 29 procent i gruppen som hade fått en konventionell programmering av sin defibrillator, jämfört med 6 procent i de två grupper där alternativa inställningar användes.

Framför allt var det felaktig pacing som minskade, men förekomsten av felaktiga chocker hade också minskat: från 6 procent i kontrollgruppen till 3 procent i de två andra grupperna.

Vid den normala inställningen aktiveras defibrillatorn vid en puls på minst 170 slag i minuten. Vid de alternativa inställningarna programmerades defibrillatorn att antingen aktiveras vid 200 slag i minuter eller med en fördröjd aktivering vid 170 slag i minuten.

Studien omfattade 1 500 patienter som hade fått defibrillator i primärpreventivt syfte, det vill säga att de bedömdes ha hög risk för hjärtstopp utan att tidigare ha drabbats av hjärtstopp.

Innan studien startade hade forskarna förväntat att de ändrade inställningarna skulle medföra en något högre risk för dödsfall eller svimning. Men tvärtom visade det sig att risken för förtidig död nästan halverades jämfört med kontrollgruppen i bägge grupper som fått ändrade inställningar.  Risken för svimning var oförändrad.

Resultaten innebär att tidigare studier kan ha underskattat effekten av ICD-behandling, enligt Bruce Wilkoff, läkare på Cleveland Clinic i Cleveland, USA, som skrivit en ledarartikel i tidskriften. Han anser att fynden nu bör få konskvenser för hur ICD:er programmeras.

Studien finansierades av företaget Boston Scientific och universitetet i Rochester, USA. Den presenterades på den nyligen avslutade kardiologikongressen AHA i Los Angeles.

Läs abstract till studien:

Arthur Moss med flera. Reduction in Inappropriate Therapy and Mortality through ICD Programming. New England Journal of Medicine, publicerad online den 6 november 2012. DOI: 10.1056/NEJMoa1211107

Relaterat material

Begagnade defibrillatorer var bra

Krav på inopererade hjälpmedel till sviktpatienter

Hjärtchock räddade inte njursjuka

Oro för hjärtchock ger impotens

Forskare ser stöd för utökad behandling med CRT

Fler och fler svenskar får implanterbar defibrillator

Lovande data för ny typ av implanterbar defibrillator

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev