Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

ICD hjälpte inte efter infarkt

Publicerad: 12 oktober 2009, 20:19

En implanterbar defibrillator som opereras in tidigt efter en hjärtinfarkt ger inte lägre risk för att dö i förtid, enligt en ny studie.


Patienter som överlevt en akut hjärtinfarkt har relativt sett hög risk att avlida veckorna efter infarkten.

Ett internationellt forskarlag har nu undersökt om tidig behandling med implanterbar defibrillator, ICD, kan skydda patienterna från denna överrisk.

I studien ingick 898 patienter från sju länder i central- och Östeuropa. De lottades till antingen implantation med ICD eller till att delta i en kontrollgrupp som fick enbart medicinsk behandling.

Inklusionskriterierna var antingen en vänsterkammarfunktion på högst 40 procent och en puls på minst 90 slag i minuten eller förekomst av takykardi under dag 5 till 31 efter infarkten.

Efter i median 37 månaders uppföljning fanns ingen skillnad i de bägge grupperna beträffande dödlighet. 116 patienter hade dött i behandlingsgruppen jämfört med 117 i kontrollgruppen.

I behandlingsgruppen fanns dock signifikant färre fall av plötslig hjärtdöd, 27 jämfört med 60 i kontrollgruppen. Men antalet dödsfall som inte relaterades till plötslig hjärtdöd var alltså fler.

Forskarna anger ett antal möjliga förklaringar till skillnaderna mellan grupperna, exempelvis komplikationer av ICD-implantationen, negativa effekter av defibrillatorschocker och andra okända biverkningar av ICD.

Försteförfattare till studien, som publiceras i New England Journal of Medicine, är Gerard Steinbeck vid Ludwig-Maximilian Universität i München, Tyskland. Bakom studien står även bland andra professor Mårten Rosenqvist vid Södersjukhuset i Stockholm.

Läs abstract:

New England Journal of Medicine, 2009; 361: 1427–1436

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev