Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Inga hjärtan ska transplanteras i Stockholm

Publicerad: 16 december 2015, 12:38

Foto: Thinkstock

NY VERSION. Patientsäkerheten går före Karolinskas vilja att transplantera hjärtan.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingRegion SkåneVästra GötalandsregionenSkånes universitetssjukhusSahlgrenska universitetssjukhusetKarolinska universitetssjukhuset

Stockholms läns landsting, som ansökt om att få tillstånd att genomföra transplantationerna, har än en gång fått nej från Rikssjukvårdsnämnden.

Varje år utförs runt 50–60 hjärttransplantationer i Sverige, de görs vid Skånes universitetssjukhus i Lund och på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Dessa två sjukhus behåller uppdraget enligt det nya beslutet.

Tidigare utfördes transplantationerna även i Stockholm. Men rikssjukvårdsnämnden, RSN, beslutade 2010 att koncentrera verksamheten till enbart två sjukhus, för att öka patientsäkerheten och utveckla kompetensen hos dem som genomför ingreppen.

Men beslutet väckte stor ilska i Stockholm.

När rikssjukvårdsuppdraget tidigare i år åter annonserades för ett nytt avtal från 2016, ansökte Stockholms läns landsting om detta igen.

I ansökan hänvisar landstinget till den högspecialiserade vård som ska bedrivas på Nya Karolinska Solna, NKS, och att det sedan tidigare finns ”nödvändig kirurgisk kompetens” för att utföra ingreppet.

Nu har RSN utrett och på onsdagen beslutat vilka sjukhus som ska få nya avtal om hjärttransplantationer från 2016 till 2021.

Beslutet innebär att de sjukhus som bedrivit vården hittills får fortsätta att göra detta.

– Det var inte alldeles oväntat. Vi tycker att det är tråkigt från Stockholms sida. Framför allt är det tråkigt eftersom antalet hjärtan som är möjliga att transplantera har ökat mycket. Vi tyckte att man kunde ha utökat med ett sjukhus till, säger Marie Ljungberg Schött (M),sjukvårdslandstingsråd i Stockholm och ledamot i RSN.

Kommer Stockholm att göra ett nytt försök att få hjärttransplantationsuppdrag 2021?

– Vår förhoppning var att vi nu långsamt hade kunnat bygga upp vår verksamhet. Jag tror inte att vi har gett upp den idén. Och vi är inte sura och bittra. Både Skåne och Västra Götaland är duktiga på det här, säger Marie Ljungberg Schött.

Måns Rosén, som nyligen utredde den högspecialiserade vården, tycker inte att det finns någon anledning att låta tre sjukhus dela på rikssjukvårdsuppdraget för hjärttransplantationer.

– Kvaliteten och patientsäkerheten i hälso- och sjukvården förbättras med ökade patientvolymer. Ett mått är att man på varje ställe utför minst 100 ingrepp av en viss typ för att kunna upprätthålla säkerheten. Att fördela så få ingrepp som hjärtoperationer till mer än två sjukhus finns det absolut inte fog för, säger han.

Rikssjukvårdsnämnden

RSN har även beslutat att förnya avtalen inom ytterligare områden:

■ Rikssjukvårdsansvar för behandling av svåra brännskador ligger kvar på Akademiska sjukhuset i Uppsala och Universitetssjukhuset i Linköping.
■ Lungtransplantationer görs även fortsättningsvis vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Skånes universitetssjukhus.
■ Karolinska universitetssjukhuset och Sahlgrenska behåller uppdragen för levertransplantationer.

Avtalen gäller fem år.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev