Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ingen fördel med tidig angiografi efter hjärtstopp

Publicerad: 29 augusti 2021, 14:01

Sten Rubertsson, professor i anestesi och intensivvård, Uppsala universitet, tycker de nya resultaten som ifrågasätter nyttan av angiografera utan ST-höjning är intressanta.

Foto: Privat/Getty Images

ESC 2021. Det blev ingen nytta av att direkt leta efter tilltäppta och behandlingsbara kranskärl hos patienter som överlevt ett hjärtstopp, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

HjärtstoppHjärtinfarktUppsala universitetMedicinska nyheterESC

– Resultaten är intressanta. Även om det i dag förekommer att man direkt angiograferar patienter utan ST-höjning på EKG, så pekar denna studie på att man inte ska göra det rutinmässigt, säger Sten Rubertsson, professor i anestesi- och intensivvård vid Uppsala universitet. 

Hjärtinfarkt är en vanlig orsak till hjärtstopp. Men med icke-invasiva metoder är ofta svårt att avgöra om patienter som överlevt sitt hjärtstopp verkligen hade en hjärtinfarkt eller inte. 

Läs även: Inget klart besked om angiografi efter hjärtstopp 

I den nu aktuella studien ingick 554 hjärtstoppspatienter som tagits om hand på 31 olika sjukhus i Tyskland och Danmark. Hos samtliga deltagare misstänktes hjärtstoppet kunna ha kranskärlsrelaterade orsaker utan att det resulterat i någon ST-höjning på EKG.  

Hälften lottades till att få en tidig kranskärlsröntgen och eventuell kranskärlsintervention om tilltäppta kärl påträffades. Övriga fick fortsatt intensivvård med möjlig kranskärlsröntgen i ett senare skede. 

Bägge grupper visade sig få en likvärdig 30-dagarsöverlevnad, vilket var studiens primära effektmått. Forskarna fann dock en tendens till bättre utfall i gruppen där man använt den avvaktande strategin.

– Detta får man betrakta som ett osäkert fynd i en studie som kanske har rekryterat för få patienter. Men det stöder att man alltså än så länge inte gör tidig angiografi på dessa patienter i klinisk rutin, säger Sten Rubertsson. 

Han är själv ansvarig för en annan stor internationell studie med samma målsättning, kallad Disco. 

– Vårt mål är att rekrytera nästa dubbelt så många patienter som i den tyska studien. Efter de här resultaten känns det ännu viktigare att driva Disco-studien i mål, säger Sten Rubertsson. 

Den tyska studien presenteras i dag söndag under en så kallad hotlinesession på den digitala kongressen för det Europeiska kardiologisällskapet ESC. Den publiceras också samtidigt i tidskriften New England Journal of Medicine.

Läs abstract: 

Steffen Desch med flera. Angiography after Out-of-Hospital Cardiac Arrest without ST-Segment Elevation. New England Journal of Medicine, publicerad online den 29 augusti 2021. DOI: 10.1056/NEJMoa2101909  

Läs alla nyheter från ESC här.

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning

 

 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News