Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ingen fördel med trombocythämmare i ambulansen

Publicerad: 31 augusti 2017, 06:58

Det är vanligt att patienter med hjärtinfarkt redan får trombocythämmande läkemedel av typen ADP-hämmare i ambulansen. Men det verkar inte finnas någon nytta med det, enligt en stor svensk registerstudie.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelHjärtinfarktAkutsjukvårdESC

– Om man inte kan visa något gagn med en behandling, då tycker jag man ska upphöra med den, säger Elmir Omerovic, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetsjukhuset i Göteborg.

Han presenterade undersökningen i tisdags på ESC-kongressen i Barcelona. Av totalt över 44 000 inkluderade patienter i det svenska koronarangiografi- och angioplastikregistret Scaar hade alla utom nästan 7 000 fått sådan behandling prehospitalt i tillägg till sedvanlig trombocythämmande behandling med acetylsalicylsyra.

Men majoriteten som fått dubbel trombocythämmande behandling verkade inte ha fått någon fördel av det, sett till flera utfallsmått, som 30-dagarsmortalitet och blödningskomplikationer, jämfört med minoriteten som inte fått ADP-hämmare.

– Hypotesen har varit att behandlingen skulle leda till mindre infarktstorlekar och att kranskärlet kanske skulle öppna sig av sig själv innan patienten kom till sjukhuset. Men några sådana fördelar kan vi alltså inte se. Våra resultat bekräftar också en stor randomiserad studie, Atlantic, som kom för några år sedan, säger Elmir Omerovic.

Han pekar också på att det kan finnas risker med att ge ADP-hämmare, som att det skulle kunna vara direkt livshotande för patienter som felaktigt misstänkts ha haft hjärtinfarkt när de i stället har aortadissektion.

– I Västra Götalandsregionen har vi slutat att ge sådan här behandling. Men på många andra håll ger man fortfarande trombocythämmare prehospitalt. Jag hoppas vår studie kan leda till ett omtänk, säger Elmir Omerovic.

I gruppen ADP-hämmare ingår bland annat läkemedlen klopidogrel och tikagrelor.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News