Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

”Ingenjörskonsten tar ständigt nya steg”

Publicerad: 20 november 2014, 12:30

Resultat för en ny typ av tunn och biodegraderbar läkemedelsavgivande stent var en av höjdpunkterna på årets AHA-kongress för Stefan James, interventionell kardiolog vid Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala kliniska forskningscentrum.


– Ingenjörskonsten tar ständigt nya steg. Här handlade om en ny mycket tunn och därmed lättframkomlig stent, säger Stefan James.

Läkemedelsavgivande stentar har numera nästan helt ersatt konventionella metallstentar i behandlingen av kranskärlssjukdom. Fördelen är att de läkemedel som frisätts från stenten minskar risken att det förträngda kärlet växer igen. De nya typerna av stentar är dessutom mycket säkrare när det kommer till de fruktade stenttromboserna än den första generationen av läkemedelsstentar.

Den nya stenten, av märket Synergy, som undersöktes i studien frisätter bara läkemedlet everolimus mot kärlväggen och minskar därmed risken att läkemedlet försvinner ut i blodet. Efter sex månader har den läkemedelsinnehållande stenten brutits ner och försvunnit.

– Kvar blir bara stentens metallskelett som har goda chanser att integreras i kärlväggen. Och då minimieras risken för stenttrombos ännu mer, säger Stefan James.

I studien som presenterades på onsdagen på AHA-kongressen, konstaterar forskare att den nya stenten var minst lika bra på att hålla kärlet öppet efter ett år, som en annan läkemedelsavgivande stent från samma företag.

– Vi använder redan Synergy-stenten en del i Sverige. Kanske blir användningen högre nu, men priset kommer också att avgöra, säger Stefan James.

Han var själv en av två ordförande vid den så kallade late breaking clinical trial session där studien presenterades. Av de tre andra studierna på denna session lyfter Stefan James fram den australiensiska Avoid-studien, där man undersökt nyttan av att rutinmässigt ge syrgas till hjärtinfarktpatienter som inte har låg syremättnad. Läs mer om Avoid-studien här intill.

Slutsatsen i studien är att syrgas möjligen kan vara skadligt och öka infarktstorleken samt risken för nya hjärtinfarkter.

– Det är ett provocerande resultat, men biologiskt möjligt då syrgas har en sammandragande effekt på blodkärlen, säger Stefan James.

Samtidigt pekar han på en del svagheter i studien.

– Kanske har man gett för mycket syrgas i studien. I den mycket större syrgasstudien Detox-Ami som vi nu genomför i Sverige ger vi lägre doser och även till patienter som har lägre syremättnad och därmed möjligen större behov av syrgas. Vår hypotes är att syrgasen faktiskt ändå är nyttig, säger Stefan James.

En annan studie som varit på Stefan James radar under AHA-kongressen var DAPT-studien om vad som är optimal längd på dubbel trombocythämmande behandling hos patienter som fått läkemedelsavgivande stentar. Läs hans kommenterar här om studien.

Relaterat material

Syrgas tycks öka infarktstorlek

Fler blandade resultat vid förlängd trombocythämning

”Studien kommer att skapa många diskussioner”

Förlängd dubbel trombocythämning gav färre hjärtinfarkter

Kolesterol och trombocythämning i centrum på AHA-kongressen 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev