Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Jak-hämmare hett på årets Eular

Publicerad: 13 juni 2018, 11:00

Under kongressen presenteras data om en ny jak-hämmare vid reumatoid artrit.

Foto: Thinkstock

Antikroppsbehandling av gikt och data om nya jak-hämmare är några höjdpunkter under årets Eular-kongress som startar i dag, onsdag.


Ämnen i artikeln:

Reumatoid artrtitGiktEULAR

Mötet går av stapeln i Amsterdam och fler än 14 000 personer förväntas besöka kongressen.

– En av de stora snackisarna är jak-hämmarna. Många undrar hur de står sig jämfört med andra nyare behandlingar vid reumatoid artrit och psoriasisartrit, säger Jon Lampa som är docent och överläkare i reumatologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Jak-hämmarna, som är i tablettform, blockerar ett protein som kallas januskinas. En överaktivering av jak-signalering tros ha betydelse vid bland annat reumatoid artrit. I Sverige har Xeljanz (tofacitinib) och Olumiant (baricitinib) registrerats.

– Det ska bli intressant att få veta mer om biverkningsprofilen med jak-hämmare. Än så länge har vi ingen stor klinisk erfarenhet av läkemedelsgruppen. En särskild studie jag ser fram emot belyser risken för maligniteter med jak-hämmare, säger Jon Lampa.

Kongressen bjuder på flera höjdpunkter. Bland andra kommer Josef Smolen och Gerd Burmester – två pionjärer inom området – att presentera fas 3-data om den nya jak-hämmaren upadacitinib vid reumatoid artrit. Den är hittills inte godkänd.

Ett annat område som står i fokus under mötet är gikt. Under plenarsessionen kommer resultat från en ny analys där patienter med ateroskleros och gikt behandlats med den monoklonala antikroppen Ilaris (kanakinumab).

Jon Lampa kommer själv att presentera resultat från en svensk studie om tidig reumatoid artrit och svår smärta. Fynden pekar mot att många inom patientgruppen har en svår smärtbild trots att deras inflammation effektivt kan dämpas med nuvarande läkemedel.

– Sannolikt har dessa patienter utvecklat en sjukdom som påminner om fibromyalgi. Troligtvis behöver dessa personer en annan typ av behandling än dagens standardterapi, säger Jon Lampa.

Årets kongressdeltagare förväntas komma från fler än 130 länder. Förra året firade Eular 70 år.

Här kan du ta del av all bevakning från mötet.  

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Reumatoid artrtitGiktEULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev