Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Kalcium i kranskärlen förutspådde hjärtinfarkter

Publicerad: 27 April 2010, 20:00

Mätning av kalciumhalten i kranskärlen förfinar uppskattningen av risken för hjärtsjukdom. Framfört allt hittas fler personer med hög risk, enligt en ny studie.


Med hjälp av datortomografi går det att få ett mått på mängden kalcium i hjärtats kranskärl, vilket i sin tur är en indikator på graden av ateroskleros i kärlen.

I en ny studie har amerikanska forskare undersökt vilken betydelse som mätning av kalcium har för uppskattningen av individers risk att drabbas av olika hjärthändelser, till exempel allvarlig kärlkramp, hjärtinfarkt och hjärtrelaterad död.

Totalt 6 814 individer utan känd hjärt-kärlsjukdom ingick i undersökningen. De fick alla genomgå datortomografiundersökning och en poäng beräknades på grundval av hur mycket kalcium de hade kranskärlen.

Efter i median 5,8 år hade 209 hjärthändelser inträffat. Forskarna jämförde två olika modeller för hur olika baslinjefaktorer kunde förutspå vilka deltagare som senare skulle drabbas av sådana händelser.

I första modellen ingick ålder, kön, rökstatus, systoliskt blodtryck, användning av blodtrycksläkemedel och etnicitet. I den anda modellen ingick samma faktorer plus kalciuminnehållet i kranskärlen.

Det visade sig att om kalciuminnehållet togs med i beräkningarna så förbättrades riskvärderingen.

När den andra modellen användes kunde ytterligare 23 procent av dem som verkligen kom att drabbas av hjärthändelser klassas som högriskpatienter jämfört med när den första modellen användes. Dessutom kunde ytterligare 13 procent klassas som lågriskpatienter av dem som aldrig drabbades av hjärthändelser.

Forskarna bakom studien, som bland annat är verksamma vid Northwestern University i Chicago, vill dock inte rekommendera användning av datortomografi som screening för hjärtsjukdom. De efterlyser randomiserade studier för hur sådan screening påverkar insjuknandet i sådan sjukdom.

Studien publiceras i dag, tisdag, i tidskriften Jama.

Läs abstract till studien:

Jama 2010; 303: 1610–1616

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev